Historia (Sweden)

Forskare har lyckats ge blinda gnagare viss syn genom att omprogramm­era celler i näthinnan. Kan genterapi bota blinda möss?

-

Medhjälp avg en transplant­ation har forskare kunnat göra Müllerglia­celler (celler i näthinnan) till ljuskänsli­ga stavar hos möss som fötts blinda. Behandling­en inspirerad­es av förny else process er hos kallblodig­a ryggradsdj­ur som zebrafisk. När näthinnan skadas hos dessa djur kopierar och omprogramm­erar Müller-gliaceller­na sig själva så att de kan ersätta de skadade stavarna. Däggdjur har förlorat den här användbara förmågan, men innovativ cell programme ran de be handling kan efterlikna den.

Proceduren innebär att två bestämda proteiner injiceras i mössens näthinna, ett som ska tvinga gliaceller­na att gå in i cellcykeln igen och ett som ska få dem att omvandla sig till stavceller. På så vis kunde blinda möss återfå viss syn.

 ??  ?? Förhoppnin­gen är att den teknik som forskarna använde i studien en dag ska kunna hjälpa oss att behandla vissa former av synförlust hos människor.
Förhoppnin­gen är att den teknik som forskarna använde i studien en dag ska kunna hjälpa oss att behandla vissa former av synförlust hos människor.

Newspapers in English

Newspapers from Sweden