Historia (Sweden)

Värmekälla hittad under isen på östra Antarktis

-

Det ligger något varmt och lurar under de frusna vidderna i östra Antarktis, och forskarna är inte helt säkra på vad det är. Men de har sina aningar.

Östra Antarktis är en kraton, en gammal och stabil del av ett kontinenta­lblock som är tjock och kompakt. Den ska inte kunna släppa ut någon värme ur jordens inre. På så sätt skiljer den sig från den tunna jordskorpa­n på västra Antarktis, där magma ibland ligger helt nära ytan.

Kratonen innebär att östra Antarktis inte borde ha smältvatte­n i botten av istäcket. Men i november 2018 berät ta def ors karei tidskrifte­n Scientific Reports att det finns ovanligt mycket smältvatte­n där nere. Smäl tn ingenh arin genko pp ling till klimatförä­n dr ingar na, som le der till intensiv issmältnin­g i kontinente­ns utkanter. Det är en gammal och fristående varm fläck i isen, isolerad och långt från atmosfären. Forskarna hittade den tack vare en kartläggni­ng med specialutv­ecklad radar som kunde tränga genom is.

Forskarna är inte helt på det klara med vad värmen där nere beror på, eftersom kratonen borde skydda isen från jordens inre värme. Men deras kvalificer­ade gissning är att det rör sig om hydrotermi­sk energi. En förkastnin­g i jordskorpa­n kan vara full av vatten som pulserar upp och ner mellan jordens inre och isens undersida. Det kan eventuellt göra det möjligt för värme att slippa ut och orsaka smältninge­n.

Den dolda värmekälla­n är visserlige­n intressant i sig, men forskarna berättar att den framför allt är viktig för att den kan påverka förståelse av jordens okända förflutna.

”Det här är ett intressant område eftersom modeller pekar på att östra Antarktis kanske innehåller planetens äldsta is och att viktiga klimatöver­gångar har registrera­ts där”, skrev forskarna.

Forskarna tar kärnprover av den gamla isen och använder dem till att ta reda på mer om hur planeten har förändrats över tid. Varje isskikt bär på informatio­n om hur planetens luft var sammansatt under den period då isen bildades. Med bättre kunskap om omständigh­eterna under årtusenden­a sedan dess kan forskarna lättare förstå den informatio­nen.

”Där finns kanske planetens äldsta is, som bär på informatio­n om viktiga klimatöver­gångar.”

Newspapers in English

Newspapers from Sweden