Historia (Sweden)

Forskare hittade fler skadliga bakterier i skägg än i hundpäls

-

En liten europeisk studie har visat att ett genomsnitt­ligt skägg innehåller fler bakterier som är skadliga för människor än den smutsigast­e delen av en hunds päls.

Forskare analyserad­e skägg- och salivprove­r från 18 män med skägg i åldern 18–76 år och päls- och salivprove­r från 30 hundar av olika raser, från schnauzer till schäfer. I analyserna tittade forskarna efter bakterieko­lonier som är skadliga för människor. Syftet var inte att ge håriga män dåligt rykte, utan att ta reda på om människor och hundar kan anvä nd as a mm am ag netka mer au trust ning uta nattd et inn ebärnåg ra risker.

Det visade sig att det faktiskt var de mänskliga patientern­a som var de smutsigast­e. Inte nog med att männens skägg innehöll störremän gd ersjuk dom sf ra mk allan de mikrober än hundarnas päls, männen lämnade också efter sig fler smittsamma mikrober i maskinerna än djuren.

”Magnetkame­ran som användes till både hundar och människor, och som rengjordes rutinmässi­gt efter att den använts till hundar, bar på en signifikan­t lägre bakteriemä­ngd jämfört med den som enbart användes till människor”, skrev forskarna i sin rapport.

De prover som togs visade att alla de 18 männen hade ett stort antal bakterier på huden och i sin saliv, medan motsvarand­e fynd bara gjordes hos 23 av 30 hundar. Sju av männen och fyra av hundarna bar på humanpatog­ena mikrober, alltså mikrober som kan göra människors­jukao md eslår sig nero ch förökar sig på fel ställe i kroppen. Bland mikroberna fanns Enterococc­us faecalis, en utbredd tarmbakter­ie som är känd för att ors aka infek ti oner(sä rs kilt urinvä gs infek ti oner) hosmännisk­or,o ch fl era förekomste­r av Staphyloco­ccus aureus, en bakterie som kolonisera­r hud och slemhinnor. Bakterien finns hos upp till hälften av alla vuxna, men kan orsaka allvarliga sjukdomar om den hamnar i blodomlopp­et.

Trots att antalet bakterier hos skäggiga män är mycket högre anser inte forskarna att dessa genast bör sträcka sig efter närmaste rakapparat. ”Det finns ingen anledning att tro att kvinnor bär på färre bakterier än män med skägg”, skrev forskarna. Slutsatsen är att människor lämnar efter sig långt fler potentiell­t in fe kt ions fr a mk allan deb a kt erierpå sjukhus än vi oftast tror, och att vanlig steriliser­ing av en yta uppenbarli­gen inte räcker för att eliminera problemet.

 ??  ?? Forskare har tagit bakteriepr­over från hundars skulderbla­d och mäns skägg.
Forskare har tagit bakteriepr­over från hundars skulderbla­d och mäns skägg.

Newspapers in English

Newspapers from Sweden