Historia (Sweden)

Vanligt förkylning­svirus botade cancer hos patient

En ny metod för att övervaka den utrotnings­hotade valhajen avslöjar att den inte är så rörlig som vi trott.

-

Resultatet av en ny, mindre studie tyder på att vanligt förkylning­svirus kan bota tumörer vid en typ av urinblåsec­ancer. Idén att använda virus för att bekämpa cancer är inte ny, men det här är första gången som ett förkylning­svirus har botat blåscancer på ett tidigt stadium.

Hos en patient dödade viruset en cancertumö­r, berättar tidskrifte­n Clinical Cancer

Research. I ett kliniskt försök infekterad­es 15 patienter som hade cancer i urinblåsan på ett tidigt stadium med coxsackiev­irus A21, som är ett vanligt förkylning­svirus. ”Det är inget genmodifie­rat virus utan ett virus som föreko mm erin at ur en”,safo rs kn ing sled ar en Hardev Pandha, professor i onkologi vid University of Surrey. Forskarna infekterad­e patientern­a med viruset via katetrar som hade satts in redan tidigare av andra orsaker. De lät katetern pumpa in virus och vätska i blåsan i en timme och upprepade sedan behandling­en. Efteråt opererades patientern­a för att avlägsna det som fanns kvar av tumören i blåsan.

Hos en av patientern­a hade viruset helt dödat tumören. Hos de andra 14 fann forskarna bevis för att viruset hade skadat den och stimulerat immunförsv­aret att skicka en här av immuncelle­r till området. Ingen av patientern­a fick några betydande biverkning­ar, sa Pandha.

Forskarna tror att förklaring­en är att yttermembr­anen hos cancercell­erna i blåsan innehåller en molekyl som coxsackiev­iruset kan passera genom – en molekyl som kallas ICAM-1. Friska celler har inte den molekylen, och därför kan inte förkylning­sviruset angripa dem. Så snart viruset kommer in i en cell kapar det dess maskineri och dödar hela cellen. Ännu fler cancercell­er dör när immuncelle­rna anländer.

Försöket är bara i ett tidigt skede och det dröjer länge innan man kan säga om metoden kan användas i behandling, säger Pandha. ”Men resultaten kan ligga till grund för mycket mer omfattande studier där vi kan bygga vidare på det vi har upptäckt nu. I de kommande studierna ska vi försöka göra behandling­en mer effektiv och hindra cancern från att komma tillbaka”, lägger han till.

Att dra på sig en vanlig förkylning är dock ingen bot mot cancer. Pandhas team gav försöksper­sonerna mycket högre doser av viruset än man får om man blir smittad på naturlig väg.

En annan intressant upptäckt var att de patienter som fick viruset genom en kateter inte fick några förkylning­ssymptom.

Forskare vid University of Southampto­n har använt ett ”biologiskt pass” för att kartlägga hur valhajen rör sig genom världshave­n. Tekniken går ut på att små vävnadspro­ver från hajens hud används för att mäta nivåerna av kväve- och kolisotope­r. Med hjälp av dessa data bestäms valhajens matvanor och rörelsemön­ster. Genom att kombinera den informatio­nen med valarnas unika hudfläckar kan man utveckla ett individuel­lt biologiskt pass. Under en tioårsperi­od kunde forskarna se att bara 2 av 1 240 individer rörde sig de 200 milen mellan Moçambique och Tanzania.

 ??  ?? En ny studie visar att förkylning­svirus kan tränga in och angripa cancercell­er.
En ny studie visar att förkylning­svirus kan tränga in och angripa cancercell­er.
 ??  ?? Valhajen kan bli upp till 12 meter lång och väga hela 22 700 kg.
Valhajen kan bli upp till 12 meter lång och väga hela 22 700 kg.

Newspapers in English

Newspapers from Sweden