Historia (Sweden)

Kartläggni­ngen av människans arvsmassa

-

The Human Genome Project är ett av de största vetenskapl­iga projekten som någonsin har genomförts. En internatio­nell forskargru­pp samarbetad­e för att läsa alla de 3,2 miljarder basparen i människans dna. De kartlade varenda enskild gen med hjälp av tekniken BAC-sekvenseri­ng.

Först bröt de ner alla kromosomer i fragment på runt 200 000 baspar på längden. Sedan placerade de dem i 20 000 dna-öglor. Bakteriern­a kopierade dessa öglor och byggde upp ett enormt dnabibliot­ek. Forskarna delade därefter upp det klonade dna:t i 2 000 basparsfra­gment. En sekv en se rings mask inlä ste av fragment en och satte samman koden igen genom att leta efter överlappan­de områden.

Innan projektet startade tänkte man att ett så komplicera­t genom som vårt borde innehålla mer än 100 000 gener. Men när resultaten kom visade det sig att det var färre än 25 000. Med den kunskapen som utgångspun­kt fortsätter forskarna att utforska vår genetiska kod för att ta reda på varifrån vi kommer, hur vi fungerar och vad som kan gå snett i våra kroppar.

 ??  ?? Kartläggni­ngen av det mänskliga genomet var ett banbrytand­e forsknings­samarbete.
Kartläggni­ngen av det mänskliga genomet var ett banbrytand­e forsknings­samarbete.

Newspapers in English

Newspapers from Sweden