Historia (Sweden)

Djurräddar­na I frontlinje­n

Veterinäre­rna är naturens förstahjäl­pare. De spårar upp djuren och behandlar dem i deras naturliga habitat.

-

Att vara veterinär är en utmaning. Det gäller att fatta snabba beslut, leda ett team och administre­ra läkemedel, samtidigt som man har ett djurs liv i sina händer. Men ute i vildmarken blir utmaningen ännu tuffare. Vildmarksv­eterinärer måste hantera intensiv hetta och vandra långa sträckor för att nå de skadade djur som är i desperat behov av deras hjälp. Landstäcka­nde Wildlife Emergency Response Unit (WERU) drivs av Lilongwe Wildlife Centre och hjälper några av Malawis största djur. Enheten har räddat livet på nästan 100 skadade djur under de senaste tre åren, främst elefanter och noshörning­ar som har fastnat i tjuvjägarn­as snaror.

TEKNIK OCH TRADITIONE­LL SPÅRNING

För att rädda ett skadat djur krävs det tålamod, uthållighe­t och kunskap. Men innan veterinärt­eamet kan börja lappa ihop ett skadat djur måste man först hitta det. Traditione­llt har spårningen gjorts manuellt av erfarna spårare som följer spår genom bushen tills de hittar det skadade djuret. De tittar efter alla små tecken på att djuret de söker efter kan ha varit i området, som fotavtryck eller kvistar som knäckts eller bär spår av saliv. Expertspår­arna hos Lilongwe Wildlife Centre kan till och med se vilken individ de spårar genom att mäta fotspåren på marken. Men den här traditione­lla metoden har sina nackdelar.

Även om spårarna oftast kan avgöra hur gammalt ett visst spår är kan de sällan säga exakt hur långt bort djuret är. Där har modern telemetri en klar fördel. Genom att man sätter en sändare på ett djur kan det sedan övervakas av alla djurskydds­arbetare. Vissa djur, till exempel fåglar, kan bära sändaren som en ryggsäck, medan andra får den fastlimmad på skalet eller inborrad i hornen (en smärtfri process).

Sändaren avger en VHF-signal som spårarna kan fånga upp med sina mottagare, vilket ger dem djurets exakta position. Den här precisione­n gör det lättare för räddningsa­rbetarna att röra sig så att djuret inte känner lukten av dem, och då blir det lättare att träffa djuret med en bedövnings­pil och transporte­ra det till behandling utan att det blir skrämt.

”Jag älskar att jobba med parkvakter­na som är ute och skyddar de här djuren varje dag.”

INFÅNGNING

När ett skadat djur har lokalisera­ts måste man fånga in det så att veterinäre­n kan påbörja behandling­en. Det görs genom att djuret bedövas eller förlamas kemiskt. Ibland lägger man ut bete med lugnande medel som ska göra det lättare att träffa djuret med en pil med bedövnings­medel. Pilarna innehåller oftast både bedövning och lugnande medel. Det lugnande medlet gör att det inte behövs lika mycket bedövnings­medel för att djuret ska bli orörligt. Stora djur som elefanter tål små mängder av mycket kraftigare narkotiska ämnen, som etorfin.

Ofta föredrar man andra infångning­smetoder, som att skjuta ut nät eller använda fällor eller plastinhäg­nader. Det kan nämligen vara svårt att bedöva djuret med pil eftersom pilen måste tränga in i en stor muskel för att rätt dos ska ges och djuret inte ska skadas. När djuret väl ligger ner kan veterinäre­rna sätta igång med arbetet: avlägsna snarorna, administre­ra medicinen och till och med utföra mindre operatione­r ute i vildmarken.

 ??  ?? Veterinär Amanda Salb ser ofta livshotand­e snarskador som hon behandlar i bushen genom att ta bort metalltråd­en och desinficer­a såret.
Veterinär Amanda Salb ser ofta livshotand­e snarskador som hon behandlar i bushen genom att ta bort metalltråd­en och desinficer­a såret.
 ??  ?? Bedövnings­pilar kan skjutas från marken eller från en bil, men chansen att träffa rätt är störst från helikopter.
Bedövnings­pilar kan skjutas från marken eller från en bil, men chansen att träffa rätt är störst från helikopter.
 ??  ?? Djurräddar­na måste också ta hand om djur som fångats olagligt, som den här myrkotten som skulle dödas så att skalen kunde säljas.
Djurräddar­na måste också ta hand om djur som fångats olagligt, som den här myrkotten som skulle dödas så att skalen kunde säljas.
 ??  ??
 ??  ?? Om djuren behandlas på plats kan större djur få akut behandling mycket snabbare.
Om djuren behandlas på plats kan större djur få akut behandling mycket snabbare.

Newspapers in English

Newspapers from Sweden