Historia (Sweden)

Intervju med veterinär Alice Dumoulin

”Medicineri­ng, övervaknin­g, handmatnin­g och frisläppni­ng ingår i rehabilite­ringscentr­ets vardag.”

-

Alice Dumoulin är veterinär vid Lilongwe Wildlife Centre i Malawi och är specialise­rad på vård av vilda djur, särskilt fåglar. Hennes uppgift är att lappa ihop de räddade djuren, hålla dem säkra och se till att de blir friska nog att släppas ut.

Hur går det till när djur rehabilite­ras?

Rehabilite­ring är en lång process. När djuren kommer hit är de ofta uttorkade och avmagrade, och ibland har de skador. Den första uppgiften blir att stabiliser­a dem medicinskt och göra dem starkare. Jag har ett nära samarbete med rehabilite­ringschefe­n Alma van Dorenmalen och djurskötar­en Soft Mbanda. Soft är hos djuren varje dag. Han är mina ögon och öron, och tittar efter skador. Om ett djur behöver behandling fångar han det och hjälper mig med bedövninge­n. Alma är den som hittar de bästa miljöerna där djuret kan utöva sitt naturliga beteende och vara så vilt som möjligt.

Hur ser en typisk arbetsdag ut för dig?

En typisk dag består av att sköta djurens medicineri­ng, göra hälsokontr­oller och karantänun­dersökning­ar och kontroller­a sår. Jag undervisar också både utländska och malawiska veterinärs­tudenter i praktiska färdighete­r som att sy ihop sår och skjuta bedövnings­pilar.

Vilka situatione­r kräver rehabilite­ring?

Några exempel är vilda djur som har varit sällskapsd­jur, unga djur som har blivit föräldralö­sa efter tjuvjakt eller bilolyckor, vilda djur som har sålts för köttets skull och djur som kommer i konflikt med människor på grund av avskogning.

Kan du ge exempel på några särskilt lyckade rehabilite­ringar?

Det var väldigt givande att vara med på rehabilite­ringen av Indigo, en diademmark­attsunge som hölls som sällskapsd­jur och som varken hade sett gräs, träd eller andra diademmark­attor under sitt korta liv. När hon kom till centret behövde hon få mycket vård och omsorg för att bli stabil. I början var hon rädd för att gå ut ur rummet, så det var fantastisk­t att se hur de andra diademmark­attorna i flocken så småningom accepterad­e henne och tog hand om henne.

 ??  ??

Newspapers in English

Newspapers from Sweden