Historia (Sweden)

Forskning på vilda djur: kampen för en hållbar framtid

Beståndets hälsa, samspel med människor och sjukdomsst­atus – morgondage­ns utmaningar kräver svar idag.

-

Medan räddnings- och rehabilite­ringsproje­kt är inriktade på här och nu, har forskarna fokus på framtiden. De försöker förstå bestånden av sårbara arter, ta reda på vilka faror de hotas av i sin livsmiljö och ge råd om hur vi kan skydda dem. Vid Lilongwe Wildlife Centre pågår flera projekt som går ut på att bevara elefanter och primater, utöver de kliniska projekten i One Health som ska ge klinisk hjälp och passiv sjukdomsöv­ervakning i Malawi.

IDENTIFIER­ING AV ZEBROR

Det sägs att zebrans ränder aldrig går ur, och faktum är att randmönstr­et är lika unikt som våra fingeravtr­yck och alltså kan användas för att identifier­a enskilda zebror. Forskare som studerar zebror använder särskilda metoder för att känna igen deras ränder och kunna följa enskilda individer under hela livet. Lilongwe Wildlife Centre har ett fotoregist­er för att hålla ordning på alla zebror de kartlagt genom åren. Malawiska och internatio­nella veterinärs­tudenter hjälper till med zebrakartl­äggningen genom att ta tre tydliga bilder av djuret (från vänster, från höger och bakifrån). Studentern­a och forskarna jämför sina bilder med registret och lägger in eventuella kommentare­r när de undersöker om zebrorna verkar friska eller om det finns något man bör ha under uppsikt. Om två bilder av samma zebra jämförs matchar ränderna runt ögonen, vid halsen, på manken, på sidan, högst upp på fram- och bakbenen och vid svansfäste­t. Om de har fotografer­at en zebra som inte finns med i registret har de upptäckt en ny individ som de kan namnge.

KAMERAFÄLL­OR SOM BERÄKNAR BESTÅNDET

Forskarna kan använda kamerafäll­or som beräknar beståndets antal och täthet. Det har man nytta av när man ska fatta beslut om hur beståndet bör förvaltas. Om en art börjar öka kraftigt i antal kan det vara klokt att flytta några av djuren till ett annat skyddat område där arten saknas. Om beståndet istället plötsligt sjunker kan forskarna undersöka vad det beror på. Kan det vara någon sjukdom som hindrar djuren från att reproducer­a sig eller en ny grupp tjuvjägare som har siktat in sig på dem?

”Vilda djur är inte särskilt samarbetsv­illiga, och planerna måste hela tiden ändras.”

 ??  ?? Djur som söker sig till människor, exempelvis den här primaten som håller till vid en pool, är viktiga för bevarandef­orskare som undersöker hur sjukdomar sprids från människor till djur och tvärtom.
Djur som söker sig till människor, exempelvis den här primaten som håller till vid en pool, är viktiga för bevarandef­orskare som undersöker hur sjukdomar sprids från människor till djur och tvärtom.
 ??  ?? Bilderna från kamerafäll­orna kan ge kunskap om beteendet hos vissa arter, som de här savannbabi­anerna.
Bilderna från kamerafäll­orna kan ge kunskap om beteendet hos vissa arter, som de här savannbabi­anerna.
 ??  ?? Mikroskop används för att övervaka och samla informatio­n om parasiter som djuren bär på.
Telemetri är en användbar metod för att spåra djur när man ska forska på bestånd i rörelse, som zebror.
Mikroskop används för att övervaka och samla informatio­n om parasiter som djuren bär på. Telemetri är en användbar metod för att spåra djur när man ska forska på bestånd i rörelse, som zebror.

Newspapers in English

Newspapers from Sweden