Historia (Sweden)

Vi lever längre

-

En åldrande befolkning kan vara skrämmande utsikter för framtida generation­er, på grund av den ekonomiska bördan i att försörja och ta hand om en stor del av ett lands invånare. Men gammal är ju inte nödvändigt­vis detsamma som utanför. Tänk om vi kan förebygga åldrandets verkningar och hålla folk friskare och i bättre form längre? Det kommer nog bli verklighet innan 2050 med hjälp av revolution­erande regenerati­v teknik, som telomerför­längning.

Telomerer kan betecknas som ”topparna” på alla ändar av kromosomer­na. Det är långa strängar av grundlägga­nde genetiska byggklossa­r som förkortas lite varje gång en celldelnin­g sker. När telomeren är borta kan inte cellen längre replikeras ordentligt utan dör. På ett sätt represente­rar telomerern­a vår naturliga livslängd. Genforskni­ngens senaste framsteg har visat att genom att förlänga telomerern­a med hjälp av proteiner kan celldelnin­gen återupptas och livet förlängas. Så för någon som är född 2050 kommer åldersrela­terade problem som håravfall, benskörhet och ökad cancerrisk vara något i det förflutna.

Med grundlägga­nde biologiska komponente­r kan bioskrivar­e skapa nya organ från grunden. Enklare organ som hud, och mer komplicera­de system som lever och lungor, gör att patientern­a inte behöver förlita sig på donatorer.

 ??  ?? Enzymer som bevarar telomerer kan skjuta upp många åldersrela­terade besvär och sjukdomar.
Enzymer som bevarar telomerer kan skjuta upp många åldersrela­terade besvär och sjukdomar.

Newspapers in English

Newspapers from Sweden