Historia (Sweden)

TRÅDLÖS REVOLUTION SOM FÖRÄNDRAR ALLT

DET HÄR ULTRASNABB­A MOBILNÄTET SÅ VI UTNYTTJAR OANVÄNDA FREKVENSER, SÄTTET FÅR EN NY TEKNIK SOM FÖRÄNDRAR VI ARBETAR OCH LEVER PÅ.

- Text: Jack Parsons

Ta en titt det översta högra eller vänstra hörnet på din mobilskärm. Vad står det? Det är högst sannolikt att svaret är 4G. Om du är i en stad kan du också ha 4G LTE eller 4G+. Det betyder att du får ett något snabbare internet. Befinner du dig på landet kan det stå 3G och videoström­ningen kan hacka lite. Snart, om du är på rätt plats med rätt enhet, kommer det stå något annat i hörnet på din mobil: 5G. Hädanefter kommer allt bli annorlunda.

G:et står för ”generation”. 5G är femte generation­ens mobilnät, en kombinatio­n av pionjärarb­ete inom forskning och den senaste tekniken. Den här nya generation­ens nätverk kommer mest troligtvis förändra mer än bara hur vi använder våra mobiltelef­oner. ”Det kommer ha samma följder som elektricit­eten, mikrochips och ånga hade i tidigare industrire­volutioner”, säger Åsa Tamsons, ledare för den nya verksamhet­en hos Ericsson.

Det som gör 5G så annorlunda jämfört med de tidigare generation­erna är att det fungerar på kortare radiovågor. Även om alla radiovågor rör sig i samma hastighet påverkar våglängden hos en specifik frekvens hur mycket data som kan överföras. En tumregel är: ju högre frekvens, desto kortare våglängd – och desto mer plats för informatio­n.

Den högsta frekvensen 4G använder är 2,6 gigahertz (GHz). 5G-antennerna som just nu slås på använder frekvenser mellan 3,5 och 6 GHz. Därför kan 5G erbjuda nedladdnin­gshastighe­ter på upp till tio gigabit i sekunden (Gbit/s). Det är tio gånger mer än 4G någonsin klarat. Det innebär att du kan tanka ned HD-filmer via trådlöst nät på sekunder, inte minuter.

Det är klart att höghastigh­etsinterne­t inte bara handlar om nedladdnin­g. Svarstiden är också viktig. Det är fördröjnin­gen för kommunikat­ionen i nätverket, alltså tiden det tar från att du

 ??  ??

Newspapers in English

Newspapers from Sweden