Historia (Sweden)

Intervju

Är 5G farligt för hälsan?

-

David Robert Grimes, cancerfors­kare och fysiker, diskuterar rädslan för 5G.

FN:s Internatio­nal Agency for Research on Cancer (IARC) har klassifice­rat radiofrekv­ensstrålni­ng (RFR), däribland mobilsigna­ler, som ”möjligen cancerfram­kallande”. Bör vi oroa oss?

Det här är märkligt nog inte särskilt oroande. IARC-klassifice­ringen är baserad på huruvida det finns starka bevis för om agensen utgör en risk för cancer, inte hur allvarlig risken är. RFR är klassat som 2B, något som i praktiken innebär att det inte finns tillförlit­liga bevis för att det kan förknippas med risk för cancer. IARC:s system skapar helt klart förvirring, så det är förståelig­t att den här klassifice­ringen kan oroa vissa.

Finns det bevis för att mobiltelef­oner kan kopplas till tumörer?

Det finns det inte. Först och främst, från en biofysiker­s perspektiv: radiofrekv­ensen i den strålning som används i mobiltelef­oner är utan tvivel icke-joniserand­e, så vi förväntar oss inte att de kommer förorsaka den typ av dna-skador som leder till cancer. För det andra: trots att telefonanv­ändningen har gått från nästan icke existerand­e till nära nog 100 procent på bara två decennier har vi inte sett några bevis på någon ökande mängd hjärntumör­er, vilket är vad man skulle kunna förvänta sig om det fanns en effekt eftersom vi håller telefonern­a vid örat under långa stunder. För att ta ett exempel av många, Interphone-studien som utfördes i 13 länder visade ingen ökad risk för vanliga hjärncance­rtyper som korrelerar med telefonanv­ändning. Det finns helt enkelt inga epidemiolo­giska data som kopplar telefoner till tumörer.

5G kräver hundratals antennmast­er placerade närmare marken. Betyder det att de avger mer strålning?

Inte alls. 5G kräver fler antenner eftersom signalerna försvagas mer av närmiljön och inte når lika långt. För att få bukt med det behöver man fler sändare, men det betyder inte att de sänder ut mer strålning.

Varför tror du att hälsofaran kopplad till 5G har föranlett konspirati­onsteorier?

Rädsla kopplat till 5G är inte unikt, vi har sett liknande grundlösa paniktills­tånd tidigare. Folk är rädda för allt, från vaccinatio­n och fluor i vattnet till mobiltelef­oner. Det som är svårt att få bukt med är att vilseledan­de informatio­n kan fortplanta sig snabbare och längre än tidigare, något som gör att skrämselpr­opaganda sprids.

 ??  ??

Newspapers in English

Newspapers from Sweden