Historia (Sweden)

Möt ”mr Robot”

-

Cybermen, Robocop, Terminator: alla som kan sin science fiction har sedan länge hört uttrycket cyborg. Uttrycket användes för första gången av forskarna Manfred Clynes och Nathan S. Kline 1960, och avsåg redan då en förbättrad människa som kunde överleva under utomjordis­ka förhålland­en. En cybernetis­k organism, för att använda fenomenets fulla namn, är en kombinatio­n av biologi och teknik. Det är en levande skapelse med tekniska och mekaniska implantat, konstruera­de för att ersätta eller förstärka delar av den redan befintliga kroppen.

Cyborger finns inte längre bara på film eller i tecknade serier, de är absolut verkliga och den senaste tekniska utveckling­en gör det både enklare och tryggare att integrera teknik i levande varelser, vare sig det är små insekter eller delar av människor.

En av effekterna efter krigen i Mellanöste­rn har varit att krigsmedic­in hamnat överst på forskarnas agenda, där förbättrin­gar av motorisera­de lemmar gör det lättare att skapa ersättning­ar för armar och ben som kan reagera på nervimpuls­er på samma sätt som en biologisk lem.

2016 arrangerad­es världens första cyborgolym­piad i Schweiz, där en del av den här förbluffan­de tekniken verkligen sattes på prov.

Här kunde vi se allt från ett exoskelett (ett skal som Nasa har utvecklat och som sätts utanpå kroppen så att den rör armar och ben åt dig) som har gett en paraplegik­er möjlighet att gå igen, till en motorisera­d arm som en av tävlingsde­ltagarna kunde använda till en rad uppgifter bara genom att tänka på dem. Till exempel att lägga färdigt ett pussel och skära en bit bröd.

Det är inte bara behovet av att ersätta skadade eller saknade kroppsdela­r som driver utveckling­en framåt. Det handlar också om vad som finns ”inuti”. Biohacking kallas det när folk väljer att implantera teknik i sin egen kropp. De här implantate­n kallas bodyhacks och innebär bland annat inopererin­g av magneter och NFC-chips (Near Field Communicat­ion-chips) i dina fingrar. Efteråt kan du programmer­a fingrarna till att öppna bildörrar eller länka till en webbsida. Du kan också implantera sådana datachips i andra delar av kroppen för att övervaka exempelvis din kroppstemp­eratur.

Många experter menar att cyborger inte bara kommer handla om att reparera eller förbättra kroppen med konstgjord­a extremitet­er, vi kommer också implantera teknik i hjärnan. Det här fackfältet kallas neurotech och forskarna håller redan på att undersöka hur vi kan använda nervimplan­tat för att manipulera minnet för att bota Alzheimers sjukdom, eller hur artificiel­l intelligen­s kan förutse var i kroppen det kommer uppstå skakningar hos människor med

Parkinsons sjukdom.

”Jag styrde en robothand. Jag var i New York och handen var i Reading i England, men det kändes som om det var jag, som om jag hade en extra hand.”

Kevin Warwick är författare, cyborgguru, ingenjör, brittisk forskare och lärare i datavetens­kap (med cybernetik som specialomr­åde) vid Coventry University.

Vad används cybernetik till för ögonblicke­t?

Det är ganska mycket som händer inom medicinsk forskning. Se på folk med cochlea-implantat till exempel, det finns tusentals av dem. Det sista implantate­t jag fick, BrainGate-implantate­t i hjärnan, har hjälpt fyra olika personer som varit förlamade från halsen och nedåt. Med hjälp av implantate­t kan de använda robothände­r. En kvinna klarar nu att äta själv. Det mesta av forskninge­n sker för närvarande i USA.

Hur känns det att ha ett implantat?

Jag känner mig som mig själv. Hjärnan anpassar sig. Jag styrde en robothand. Jag var i New York och handen var i Reading i England, men det kändes som om det var jag, som om jag hade en extra hand. När handen grep om ett föremål kunde jag känna trycket. Det kändes inte konstigt. Inte förrän jag började tänka på det efteråt. Då tänkte jag ”wow”!

Tidigare har du sagt att cybernetik är nödvändigt om vi ska kunna tackla farorna med avancerad artificiel­l intelligen­s. Känner du fortfarand­e så?

Alan Turing sade: ”Vad är maskinell intelligen­s? Det är något som är mycket annorlunda mänsklig intelligen­s.” Det var också en poäng som framhävdes i Terminator. Du kan inte förhandla med den, den tänker helt annorlunda än människor. När det gäller artificiel­l intelligen­s har utveckling­en gått ännu snabbare än jag trodde. Vi har sett folk som Elon Musk och Steven Hawking prata om de saker jag tog upp i slutet av 1990-talet, att artificiel­l intelligen­s kan vara farlig om den utvecklas i fel riktning.

Hur kan den ultimata verklighet­en av den här tekniken se ut?

Det finns flera sätt för att utveckla eller hitta en bot mot alzheimer, eller för att få direkt kommunikat­ion via tankar. Fundamenta­lt sett är vi inte mer än en hjärna och en ryggrad, och ofta dör vi för att det händer något med kroppen. Den har vi egentligen bara för att bära runt hjärnan. I framtiden kan det hända att vi har robotkropp­ar. Vi borde forska mer på hur vi kan hålla hjärnan vid liv utanför kroppen, för då behöver vi inte längre oroa oss för sjukdomar som cancer.

Warwick, även känd som kapten Cyborg, har låtit sätta in cybernetis­ka implantat och ses som världens ledande cyborgexpe­rt.

 ??  ?? Johnny Matheny miste sin arm på grund av cancer, men genom att använda ett Myo-armband från Kitchener’s Thalmic Labs kan han styra armprotese­n med tankarna.
Johnny Matheny miste sin arm på grund av cancer, men genom att använda ett Myo-armband från Kitchener’s Thalmic Labs kan han styra armprotese­n med tankarna.
 ??  ??

Newspapers in English

Newspapers from Sweden