Historia (Sweden)

Magellans världsomse­gling

-

Ferdinand Magellan hade ett mål när han seglade från Sevilla den 10 augusti 1519: han ville hitta en västlig rutt från Spanien till Moluckerna, som också kallas Kryddöarna.

Den här lilla ögruppen nordost om Indonesien hade blivit en viktig källa till muskot och nejlika, kryddtyper som var värda tio gånger mer i Spanien än vad de kostade på Kryddöarna. 270 man följde med på Magellans färd i fem fartyg: Trinidad, San Antonio, Concepción, Santiago och Victoria, där Santiago var flaggskepp­et med Magellan själv som befälhavar­e. De seglade från Spanien till Sydamerika och korsade södra Stilla havet till Oceanien innan de nådde Sydostasie­n, fortsatte över Indiska oceanen till Afrika och seglade längs Afrikas västkust upp igen till Spanien.

De miste det mesta av manskapet, men de gjorde stora upptäckter längs vägen. De kom på att jorden var ett klot, inte platt som folk trodde då, och de upptäckte nya öar som aldrig hade kartlagts tidigare. Men det viktigaste var att de öppnade en ny handelsväg från Spanien till Kryddöarna och kom tillbaka med en förmögenhe­t i kanel och kryddnejli­ka i det sista fartygets lastutrymm­e.

 ??  ?? Den här illustrati­onen av Trinidad är tecknad av Abraham
Ortelius.
Den här illustrati­onen av Trinidad är tecknad av Abraham Ortelius.

Newspapers in English

Newspapers from Sweden