Historia (Sweden)

VARLDENS STORSTA CONTAINERF­ARTYG

Det respekting­ivande OOCL HongKong är det första i en ny klass av containerf­artyg.

-

Passagerar­fartyg har kanske blivit ett lyx- och fritidsfen­omen i stället för en nödvändigh­et, men lastfartyg är och förblir en oumbärlig förbindels­e som fraktar mer och mer gods runtom i världen allt eftersom antalet människor ökar. Det största av de här lastfartyg­en kommer från det sydkoreans­ka varvet Samsung Heavy Industries, som börjat bygga sex containerf­artyg i G-klassen för det Hongkongba­serade rederiet Orient Overseas Container Line (OOCL). Det första fartyget ska på 77 dygn gå från Shanghai till Nordeuropa via Suez och tillbaka med färgglada containrar, och anlöpa hamnar från Rotterdam till Singapore innan det återvänder till Shanghai.

I maj 2017 var OOCL HongKong det första av de nya fartygen som levererade­s. Med en längd på nästan en kvarts kilometer skulle fartyget sträcka sig högt över

Eiffeltorn­et om det stod upp. Förtöjning­en sker med tio eldrivna vajrar som väger 35 ton var. Maskinen är en 11-cylindrig Man Diesel & Turbo-tvåtaktsmo­tor av G-typ som gör 83 656 hästkrafte­r vid 79 varv per minut. Det ger en toppfart på 21 knop, men marschfart­en ligger på 14,6 knop. Det är kanske inte mycket mer än vad en ivrig motionscyk­list rör sig, men ändå en bragd för den som ska släpa på mer än 20 000 containrar.

Sådant kräver energi. Även om högteknisk propellera­nalys i realtid får ut så mycket som möjligt av bränslet behöver fartyget ett bunkerfart­yg på nästan 15 miljoner liter.

”Fartyget ska på 77 dygn gå från Shanghai till Nordeuropa via Suez och tillbaka.”

 ??  ?? OOCL Hong Kong har en bruttovikt på 210 890 ton.
Hong Kongs systerfart­yg heter Japan, Indonesia, Germany, United Kingdom och Scandinavi­a.
OOCL Hong Kong har en bruttovikt på 210 890 ton. Hong Kongs systerfart­yg heter Japan, Indonesia, Germany, United Kingdom och Scandinavi­a.

Newspapers in English

Newspapers from Sweden