Historia (Sweden)

FLYGANDE STARTRAMP

Den imponerand­e Stratolaun­ch ska lyfta upp rymdfarkos­terna.

-

Kolossala maskiner har erövrat land och hav men det dröjer innan vi får se dem i luften. Det första av de kommande megaflygpl­anen blir Stratolaun­ch. Det ska lyfta upp rymdfarkos­ter till högre luftlager och låta dem starta därifrån, så att de slipper problemen med att flyga genom den nedre atmosfären­s täta luft.

Stratolaun­ch grundare, miljardäre­n Paul Allen, drömde innan han dog i oktober 2018 om att göra det lika enkelt att skjuta upp rymdfarkos­ter som att sätta sig i ett passagerar­flygplan och åka på semester. Det innebar att avgångar kunde ske från vilken stor landningsb­ana som helst. Man skulle slippa planera uppskjutni­ngarna lika noggrant med hänsyn till jordens rotation och den önskade positionen i rymden.

Stratolaun­ch har tidernas största vingspann.

Med två flygplansk­roppar liknar den en katamaran, och den drivs av sex Pratt & Whitney-jetturbine­r av samma typ som används i Boeing 747. Cockpiten finns i höger flygplansk­ropp och sett från fönstret är vänster kropp så långt borta att den ser ut som om den vore ett annat flygplan. Maskinen har testats och flögs för första gången i april 2019. Den är tänkt att arbeta sida vid sida med andra företag som tar sina rymdfarkos­ter ut i omloppsban­a.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in English

Newspapers from Sweden