Historia (Sweden)

Scotts vetenskapl­iga eftermäle

-

Det var inte mycket till tröst den gången, men det var inte alla delar av Scotts Terra Nova-expedition som var en katastrof. 12 forskare i baslägret fick i uppdrag att studera omkringlig­gande områden och de tog med sig exemplar av mer än 2 100 djurarter hem, varav 401 stycken var okända för vetenskape­n. De tog också med sig geologiska prover, växtfossil­er och pingvinägg.

Upptäckten av en fossilerad ormbunksli­knande växt bidrog till att underbygga teorin om att Antarktis en gång varit en del av en mycket större kontinent, idag känd som Gondwana. Pingvinägg samlades in för att försöka hitta en möjlig förbindels­e mellan fåglar och dinosaurie­r, en teori som var relativt ny på den tiden.

Sedan de första polarexped­itionerna har människor fortsatt att resa till både Arktis och Antarktis i forskninge­ns namn. Idag finns det en lång rad forsknings­stationer i båda polarområd­ena som ger oss mer kunskap om vår planet. Antarktis avlägsna forsknings­station Concordia används till och med för att träna astronaute­r och gör nästa generation­s upptäckare redo för de oupptäckta områden som ligger bortom vår egen planet.

 ??  ?? Scotts team inhämtade zoologisk, meteorolog­isk och geologisk informatio­n om Antarktis.
Scotts team inhämtade zoologisk, meteorolog­isk och geologisk informatio­n om Antarktis.

Newspapers in English

Newspapers from Sweden