Historia (Sweden)

Fickur och armbandsur

De första klockorna som kunde bäras och användas på resa.

-

När urverken blev mer kompakta blev fjädermeka­nismen tillräckli­gt liten för bärbara klockor eller ur.

Det första äkta fickuret uppfanns av Peter Henlein 1509 som hittade på ett sätt att göra klockor utan pendel eller fallande vikter. Den fjäderbela­stade konstrukti­onen blev känd som Nürnbergäg­get. Uret var väldigt tungt, men blev snart populärt.

Nästa stora framsteg kom när Christiaan Huygens finjustera­de konstrukti­onen och gav den minutvisar­e. Klockan fick också flera kugghjul så att den inte behövde dras upp lika ofta.

De här första fickuren blev snart ett viktigt hjälpmedel för tågkondukt­örer som hade ansvar för att tågen gick enligt tidtabell, och armégenera­ler använde dem för att synkronise­ra order och uppdrag.

Armbandsur­et uppfanns av den schweizisk­a firman Patek Philippe 1868. I början var de endast populära hos överklassk­vinnorna, eftersom männen föredrog fickur, men det ändrades under första världskrig­et.

Då använde soldaterna armbandsur för att samordna artillerie­ld och infanteria­nfall. Den maskulina bilden av soldater med armbandsur fängslade snart befolkning­en där hemma.

 ??  ??

Newspapers in English

Newspapers from Sweden