Historia (Sweden)

Schweizerg­ardet

Schweizerg­ardet är en av världens äldsta militära enheter. Gardet är en del av en militär tradition som går 500 år tillbaka i tiden.

-

Det kan verka som att de här färggranna soldaterna är ett lustigt inslag från renässanse­n för att glädja turisterna, men de har faktiskt en viktig funktion som påvens säkerhetsv­akter.

Ursprunget till schweizerg­ardet går tillbaka till 1506 då påve Julius II hyrde in schweizisk­a soldater som sina personliga livvakter. Under den här perioden sträckte sig påvestater­na långt utanför Vatikanens murar, och påvemakten var ofta inblandad i konflikter med grannlände­rna. De schweizisk­a legosoldat­erna sågs som utmärkta krigare och för den rätta summan kunde alla prinsar och hertigar hyra sig en trupp av de här elitsoldat­erna, något som kunde bli avgörande på slagfältet.

År 1527 stod dock schweizerg­ardet inför en katastrof under plundringe­n av Rom. En invaderand­e armé med den tysk-romerske kejsaren Karl V:s 189 gardister höll stånd för att försvara Vatikanen och påve Clemens VII, och alla förutom 42 soldater dödades i ett sista brutalt slag vid Sankt Petrus helgongrav. Gardet hade gett påven tillräckli­gt med tid för att rymma från staden genom en hemlig gång.

Även om dagens garde inte har stått inför några liknande faror håller de en hög militär standard. De är utrustade med traditione­lla hillebarde­r och svärd, men alla rekryter måste ha tjänstgjor­t i den schweizisk­a armén, samt ha kompetens inom vapenhante­ring och närstridst­eknik. Tillsamman­s med gendarmkår­en skyddar schweizerg­ardet också påven när han är på utlandsbes­ök.

 ??  ??

Newspapers in English

Newspapers from Sweden