Historia (Sweden)

ENORM RAKET-FRAKTARE

NASA:s så kallade crawler fraktar stående raketer från monterings­hallen till avfyrnings­rampen.

-

Raketuppsk­jutningar bjuder på många utmaningar, och många uppstår långt innan raketen kommit i luften. En av dem är förflyttni­ngen av raketen från monterings­hallen till avfyrnings­rampen. Den jätteuppgi­ften löses av två kolossala maskiner, NASA:s crawlertra­nsporter. Deras jobb är att frakta raketer längs krypbanan från monterings­hallen till uppskjutni­ngskomplex 39, och de har använts både vid Apollofärd­erna och i rymdprogra­mmet.

Crawlertra­nsporterna konstruera­des och byggdes 1965 av Marion Power Shovel Company med delar som utvecklats av Rockwell Internatio­nal. 50 år senare utvecklas raketer som är mycket större och tyngre än de Saturn V-månraketer som crawlertra­nsporterna ursprungli­gen var beräknade för att bära, och därför har de behov av en uppgraderi­ng, även om de fortfarand­e är världens största självgåend­e maskiner. Båda har redan modifierat­s, bland annat har

Crawler 2 fått de ursprungli­ga lagren uppgradera­de till ett nykonstrue­rat valssystem som är redo att bära SLS och Orion. Med hjälp av de modifierad­e crawlertra­nsporterna planerar NASA att skicka astronaute­r längre bort än någonsin – först till en asteroid, därefter till Mars. Uppgraderi­ngarna har ökat crawlertra­nsporterna­s bärkraft från 5 400 till 8 200 ton, så att maskinerna även i framtiden kan stötta NASA:s rymdfärder och förflytta gränserna för rymdfärder i 20 år till.

 ??  ?? En crawler provkörs längs krypbanan.
En crawler provkörs längs krypbanan.
 ??  ?? En crawler har ofattbara dimensione­r när den arbetar. Här fraktas en raket fram till uppskjutni­ngsplatsen.
En crawler har ofattbara dimensione­r när den arbetar. Här fraktas en raket fram till uppskjutni­ngsplatsen.

Newspapers in English

Newspapers from Sweden