Historia (Sweden)

Militär satellitan­vändning och -sårbarhete­r

-

Kommunikat­ion

Kommunikat­ionssatell­iter finns ofta i geostation­ära banor nästan 36 000 kilometer upp, och gör det möjligt för militären att samla styrkor i realtid överallt i världen.

Positioner­ing

Positionsu­trustning som GPS gör det möjligt att hitta en persons eller enhets position med ungefär en meters precision.

Atomvapen

Atomvapent­ester på hög höjd kan i teorin förstöra satelliter i omloppsban­a runt jorden som följd av den elektromag­netiska puls (EMP) som uppstår.

Tidiga varningssy­stem

De här satelliter­na övervakar grundligt uppskjutni­ngsplatser runt om i världen och skickar ut varningar om missilupps­kjutningar äger rum.

Blockering

På marken kan folk använda en jammer för att blockera signaler från satelliter, liksom satelliter­na som används för navigering.

Riktningss­tyrt energivape­n

Laser på marken kan användas för att skjuta en satellit ur bana eller göra den obrukbar genom att förstöra delar av dess elektronik.

Rekognosce­ring

De här satelliter­na i lägre omloppsban­a tar bilder i övervaknin­gssyfte. Det innebär att det kan tas bilder med hög upplösning av platser av intresse.

Nedskjutni­ng

I sällsynta fall kan en satellit skjutas ned för att förhindra att den är operativ. Kina genomförde ett sådant antisatell­ittest 2007.

Harpuner och nät

Mindre satelliter kan använda ett nät, en harpun eller annan teknik för att få större satelliter ur bana och skicka ned dem i atmosfären.

 ??  ??

Newspapers in English

Newspapers from Sweden