Historia (Sweden)

Polarutrus­tning

Rätt kläder och utrustning kan betyda skillnaden mellan liv och död.

-

Vindtäta lager

Burberry, producente­n av expedition­skläderna, utrustade både Scotts och Amundsens team med ytterjacko­r och tält gjorda i sitt eget ventileran­de och vattentäta textil, kallad gabardin.

Handskar

För att hålla sig varma och skydda lemmar var vantar och handskar ofta så tjocka att de hindrade rörelserna. Upptäckarn­a måste riskera att exponera händerna för att kunna utföra komplicera­de uppgifter.

Stövlar

Scotts team hade stövlar av renpäls fodrade med filt. De var stoppade med hö för att hålla kvar mer luft och få extra isolering.

Glasögon

Solljuset som reflektera­s i is och snö kan leda till tillfällig, smärtsam synförlust. Scotts team använde glasögon med rökfärgat glas som skydd mot snöblindhe­t.

Infödd kunskap

Amundsen använde sig av den kunskap han fått från inuiterna i Arktis på sin Sydpolsexp­edition. Hans team klädde sig i flera löst sittande lager och dräkter av vargskinn.

Vetenskapl­ig utrustning

Kamera och navigation­sutrustnin­g var nästan ohanterlig­t, men ändå livsviktig­t för att registrera framgången och dokumenter­a resan.

Päls

Scotts team använde mindre päls än Amundsens. Eftersom de själva drog en del av utrustning­en skulle de ha blivit för varma i tjocka pälskläder.

 ??  ??

Newspapers in English

Newspapers from Sweden