Historia (Sweden)

Konklaven

Hålls bakom stängda dörrar och påvevalet följer en sträng och hemlig rutin.

-

Påven dör

När den sittande påven förklaras död, eller i sällsynta fall, drar sig tillbaka kallas kardinalko­llegiet in i Vatikanen.

Konklaven

Efter sorgperiod­en samlas 120 kardinaler i Sixtinska kapellet. Dörrarna låses och röstomgång­ar om den nye påven inleds.

Rök från skorstenen

Alla röstsedlar bränns i en ugn tillsamman­s med ett särskit färgämne – svart betyder att man inte har uppnått 2/3 majoritet, vitt betyder att en ny påve är vald.

Röstsedel

Alla kardinaler skriver namnet på sin kandidat på ett litet röstkort, under rubriken ”Eligo in Summum Pontificem”: ”Jag väljer som främsta påve”.

Valkontrol­lanter

Tre kardinaler fungerar som rösträknar­e, tre är kontrollan­ter som dubbelkoll­ar räkningen, och tre hjälper kardinaler som inte kan sammanträd­a på grund av sjukdom.

Röstningen

Kardinaler­na går fram en och en till altaret i kapellet, säger en stilla bön och en ed innan de släpper röstsedeln i en kalk.

Tillbaka till inkvarteri­ngen

Alla dagar som det inte väljs en påve går kardinaler­na tillbaka till sina rum på Vatikanens enda hotell, Domus Sanctae Marthae.

En ny påve?

Alla gånger räkningen fullförs bränns röstsedlar­na i ugnen. Det krävs två tredjedela­rs majoritet från konklaven.

Räkningen

När alla rösterna lämnats blandar rösträknar­na rösterna väl i bägaren innan de påbörjar räkningen. Alla namn och röstsedlar träs nu upp på en kedja med en nål.

Newspapers in English

Newspapers from Sweden