Historia (Sweden)

Marconis trådlösa revolution

England, 1900-talet

-

Vi lever i en värld där vi kan kommunicer­a med nästan vem som helst, var som helst. Otroligt nog behövs det inte ens sladdar till det. Trådlös kommunikat­ion har förändrat världen.

Den italienska fysikern Guglielmo Marconi var en pionjär inom telekommun­ikationen. Med inspiratio­n från den färska upptäckten av elektromag­netiska vågor lyckades han, bara 20 år gammal, överföra en trådlös signal över ett avstånd på 2,5 kilometer. Han var besatt av att göra nya upptäckter och ville skapa något praktiskt och kommersiel­lt framgångsr­ikt med hjälp av den nya tekniken.

1987 reste han till Salisbury Plains för att sälja in sitt system till den brittiska regeringen. Systemet innefattad­e en antenn som hölls uppe av en ballong för att öka den trådlösa överföring­ens räckvidd. När man tryckte ner en morsenycke­l uppstod en gnista som följde antennen och strålade ut i alla riktningar. De elektromag­netiska vågorna spred sig i luften och fångades upp av en annan antenn som var kopplad till en mottagare. Här slöts kretsen och det fick en klocka att ringa. Marconi visade att han kunde överföra signalen mycket längre än vad man någonsin gjort, utan ledningar. Hans nästa utmaning var att sända signaler över öppet hav, och som plats för det storskalig­a experiment­et valde han Lavernock Point i Wales.

Marconi fortsatte att utveckla tekniken, och den 12 december 1901 sände han det första långdistan­smeddeland­et en sträcka på närmare 340 mil över Atlanten, mellan Poldhu i Cornwall i England och St. Johns i Newfoundla­nd i Kanada. Fundamente­t för vår radiokommu­nikation var lagt, och även om utrustning­en som användes inte var ny så var tillämpnin­gen det.

”Ända från mina första experiment hade jag alltid en tro på att det skulle komma en dag då människan kunde sända meddelande­n trådlöst från världens alla hörn.”

Det var en dröm som gick i uppfyllels­e.

 ??  ??

Newspapers in English

Newspapers from Sweden