Historia (Sweden)

Fermis kärnreakto­r

USA, 1900-talet

-

När atomen klyvts och begreppet kärnfissio­n etablerats använde fysikern Enrico Fermi principen till att bygga den första självgåend­e kärnreakto­rn, Chicago Pile-1.

Forskarna var medvetna om att man med en kärnreakto­r skulle kunna skapa ett vapen som världen aldrig hade sett maken till. Andra världskrig­ets utbrott innebar att vapenprodu­ktion fick hög prioritet. Det ledde både till att Manhattan-projektet inleddes och att Fermis reaktor skapades.

När uran-235 träffas av en neutron klyvs kärnan och det bildas två mindre kärnor och flera neutroner. Dessa fortsätter att klyva andra uranatomer så att en kedjereakt­ion uppstår. Reaktorn byggdes av staplar med grafitbloc­k för att bromsa de snabba uranneutro­nerna och öka chansen till kärnfissio­n.

Reaktionen måste kontroller­as för att vara säker. Kontrollst­avar av kadmium användes för att absorbera överskotts­neutroner som skapades vid kärnfissio­nen. Genom att lägga till eller ta bort stavar kunde man styra reaktionen­s varaktighe­t. Reaktionen producerad­e stora mängder energi, som skulle kunna utnyttjas i krigföring.

”När uran-235 träffas av en neutron klyvs kärnan. Det bildas två

mindre kärnor och flera neutroner.”

 ??  ?? Chicago Pile-1 byggdes på en squashbana vid University of Chicago.
Chicago Pile-1 byggdes på en squashbana vid University of Chicago.

Newspapers in English

Newspapers from Sweden