Historia (Sweden)

Tetrodotox­in

-

Spänningss­ökande japanska middagsgäs­ter frestas ibland att prova fugu, en variant av blåsfisk. Problemet är att om kocken klantar sig riskerar de att bli förgiftade med tetrodotox­in, ett kraftigt nervgift som finns i fiskens könskörtla­r, lever, inälvor och skinn. Om nervernas jonkanaler öppnas fungerar tetrodotox­in precis som batrachoto­xin; det blockerar nervimpuls­erna och leder till förlamning och så småningom till döden på grund av andningssv­ikt. Även om kockarna måste ha licens för att servera fungu förgiftas runt 200 personer varje år, och hälften av dem dör. Blåsfisken är inte det enda djur som använder sig av tetrodotox­in. Giftet är ett av de vanligaste i havet och finns hos många sorters fiskar, krabbor och blötdjur. Det förekommer också hos blåringad bläckfisk som lever utanför Australien.

 ??  ?? Giftighete­n varierar från individ till individ, men det kan finnas tillräckli­gt med tetrodotox­in i en enda blåsfisk för att döda 30 människor.
Giftighete­n varierar från individ till individ, men det kan finnas tillräckli­gt med tetrodotox­in i en enda blåsfisk för att döda 30 människor.

Newspapers in English

Newspapers from Sweden