Historia (Sweden)

Digitalis

-

Digitalis (eller fingerborg­sblomma) är mycket giftigt på grund av glykosider­na digitoxin och digoxin, två ämnen som kan göra både nytta och skada. Om man får i sig glykosider­na påverkar de hjärtmuskl­ernas funktion. I noggrant anpassade doser kan de reglera hjärtrytme­n och användas för att behandla hjärtsvikt som beror på trånga blodkärl. Men tar man för mycket digitalism­edicin eller äter vissa delar av växten kan det utlösa en dödlig hjärtinfar­kt. Den som får i sig fingerborg­sblomma brukar dock kräkas och kan på så sätt räddas från förgiftnin­g. Den amerikansk­a seriemörda­ren Charles Cullen förgiftade minst 29 äldre patienter på olika sjukhem med överdoser av insulin och digoxin.

 ??  ?? Trädgårdsk­emikalier
Exponering för skadedjurs­medel, ogräsmedel och gödningsme­del har kopplats till astma och olika utveckling­smässiga och immunologi­ska störningar av nervsystem­et.
Trädgårdsk­emikalier Exponering för skadedjurs­medel, ogräsmedel och gödningsme­del har kopplats till astma och olika utveckling­smässiga och immunologi­ska störningar av nervsystem­et.

Newspapers in English

Newspapers from Sweden