Historia (Sweden)

Reparation­sgåtan löses

-

2015 belönades Tomas Lindahl, Paul Modrich och Aziz Sancar med Nobelprise­t i kemi för sitt arbete med dna-reparation.

Under livet är vårt dna under ständig attack från omgivninge­n. Ultraviole­tt ljus får dna-baser att klistra samman och cigarettrö­k kan orsaka mutationer. Varje gång en cell delar sig gör den små kopierings­fel. De tre forskarna hade alla var och en för sig studerat det mikroskopi­ska maskineri som hittar de här skadorna och reparerar dem.

Lindahl upptäckte ”base excision repair”, en process där små fel i arvsmassan klipps bort och ersätts. Sancar fann ett liknande system, ”nucleotide excision repair”, som avlägsnar och reparerar fel. Modrich identifier­ade processen ”mismatch repair”, en mekanism för reparation av felaktighe­ter i dna-kedjor som nyligen kopierats genom replikatio­n. Insikten om hur de här processern­a fungerar är det avgörande första steget mot att ta reda på hur vi bäst kan dra nytta av dem i framtiden.

”I framtiden kan genrediger­ing ge oss nya bränslen, nya kemikalier och nya läkemedel.”

För att genrediger­ing ska bli ett kraftfullt kliniskt verktyg behöver vi få bättre kontroll. Crispr lovar bättre precision, men forskninge­n pågår fortfarand­e. Genom att vi kan läsa genomet kan vi kanske peka på avvikelser som orsakar sjukdomar. Och tack vare genrediger­ingen kan vi kanske så småningom bota dem.

I framtiden kan genrediger­ing ge oss nya bränslen, nya kemikalier och nya läkemedel. Vi kommer kunna öka storleken på växter och djur, och göra dem mer motståndsk­raftiga mot sjukdomar. Vi kan hjälpa hotade arter att hantera förändring­ar i miljön eller till och med återuppliv­a utdöda arter. Kanske kommer vi till och med att förändra vad det innebär att vara människa.

 ??  ??
 ??  ?? De fluorescer­ande banden i gelén är dna-fragment.
De fluorescer­ande banden i gelén är dna-fragment.
 ??  ?? Apparaten är en prototyp av en av de första dna-kopierings­maskinerna från 1980-talet.
Apparaten är en prototyp av en av de första dna-kopierings­maskinerna från 1980-talet.

Newspapers in English

Newspapers from Sweden