Historia (Sweden)

När lär vi oss att ljuga?

-

Troligen lär vi oss att ljuga mycket tidigare än vad de flesta tror. Det finns forskning som tyder på att vi börjar ljuga redan vid sex månadens ålder. När åren går finslipar vi den konsten, och beräkninga­r pekar på att när vi börjar i gymnasiet ljuger vi för våra mammor en gång i var femte interaktio­n.

Modellen för hur konsten att ljuga utvecklas presentera­des av Victoria Talwar och Kang Lee. Deras arbete visar att barn i åldern två till tre år börjar komma med enkla lögner eller små osanningar för att dölja misstag eller dåligt uppförande. De reflektera­r inte över om den andra personen verkligen kommer att tro det de säger. Vid ungefär fyra års ålder börjar barn komma med mer sammansatt­a lögner som är mer trovärdiga. Sju- och åttaåringa­r som ljuger gör konsekvent­a påståenden och blandar in element av sanning. Den förmågan behåller de sedan resten av livet.

 ??  ?? Att lära sig spela spel som går ut på att lura andra är en viktig del av att lära sig använda lögner som socialt hjälpmedel.
Att lära sig spela spel som går ut på att lura andra är en viktig del av att lära sig använda lögner som socialt hjälpmedel.

Newspapers in English

Newspapers from Sweden