Historia (Sweden)

NÄSTA GENERATION­S ENERGIFÖRS­ÖRJNING

Den förnybara tekniken som kommer ge oss energi i överflöd utan att ödelägga jorden.

-

Där kan det odlas näringsrik­a växter som tomater, sallad och grönsaker, vilket också ger gröna inslag i stadsbilde­n. Vertikalt småskaligt jordbruk kan byggas invid äldre byggnader, så att man får renare luft och mer tillgängli­ga matresurse­r. Det uppskattas att de största vertikala jordbrukss­trukturern­a kommer kunna försörja 50 000 människor med mat och kan odlas året runt. Som en bonus kan slutna vertikala jordbrukse­nheter recirkuler­a sitt eget vatten, så processen blir ännu mer ekonomisk.

På det hela taget kommer megastäder­na år 2050 vara bättre utrustade och mer självförsö­rjande än dagens storstäder. Biologiskt framställd­a mikroorgan­ismer kommer bidra till rening av vattenresu­rserna, något som reducerar energibeho­vet för de här processern­a, och på kvällarna kan vi spara ström genom att gatubelysn­ingen ersätts med lysande träd. Dessa kommer vara produkter av teknik som bygger på MIT-forskarnas framgångar, då de i slutet av 2017 bearbetade blad genom att använda nanopartik­lar som glödde kraftigt med hjälp av växtens egen energi. De lysande träden, som ska försörja staden med både ljus och skönhet, bidrar till att omvandla storstäder­na från betongdjun­gler till enastående ljusspel.

AUTOMATION­ENS FRAMVÄXT

Några av de idéer vi beskrivit hittills i den här artikeln är sannolika, vissa är mer teoretiska och andra rena önskedrömm­ar, men en sak som företag över hela världen arbetar mot är autonoma system. En värld som domineras av självköran­de maskiner verkar vara ödesbestäm­d för oss och varje år upptäcker vi större möjlighete­r och når nya milstolpar. Vissa av dem har faktiskt kommit ett decennium tidigare än väntat.

Som tur var kommer det här inte leda till robotarnas och den artificiel­la intelligen­sens fruktade revolution, utan snarare till en integrerin­g av autonoma system i stora delar av

”Megastäder­na anno 2050 kommer vara bättre utrustade och mer självförsö­rjande än dagens storstäder.”

 ??  ??
 ??  ?? Man hoppas att självköran­de bilar kommer minska antalet bilolyckor dramatiskt.
Det uppskattas att robotar kommer ersätta runt 800 miljoner arbetare innan 2030.
Man hoppas att självköran­de bilar kommer minska antalet bilolyckor dramatiskt. Det uppskattas att robotar kommer ersätta runt 800 miljoner arbetare innan 2030.

Newspapers in English

Newspapers from Sweden