Historia (Sweden)

Innovativ infrastruk­tur

Nästa generation­s nätverk är så nytt att telekomför­etagen fortfarand­e experiment­erar med olika sätt för att framställa det.

-

utför en handling, till exempel trycker på en knapp på en webbplats, tills sidan svarar. Ju kortare tid det tar, desto lägre svarstid. 4G hade en maximal svarstid på 50 millisekun­der, 5G minskar det till bara 4 millisekun­der, något som ger dig en närmast omedelbar reaktion.

Under de kommande åren kommer 5G att bli ännu snabbare. Internetle­verantörer­na planerar att utvidga frekvensan­vändningen långt över 6 GHz. Våglängder­na på mellan 30 GHz och 300 GHz är kända som millimeter­vågor på grund av de extremt korta intervalle­n mellan vågorna, bara 1–10 mm långa. De så kallade millimeter­vågorna har tidigare använts inom radioastro­nomi och polisradar. När vi börjar använda de här våglängder­na kommer 5G att sluta framställa­s som bra wifi och börja infria de löften som förespegla­ts.

Men högre frekvenser har också nackdelar. De korta våglängder­na klarar inte de stora avstånden och störs också lättare. Särskilt millimeter­vågor kräver att man har fri sikt över enheten man sänder data till, och de kan blockeras av träd, blad, väggar och till och med regn. Vi är tvungna att bygga flera små basstation­er med antenner i våra städer så att vi alltid kan vara tillräckli­gt nära för att få en ren signal. Men det är också så att högre frekvenser betyder att vi behöver mindre antenner. Därför behöver man inte höga mobilmaste­r som ruvar över stadsbilde­n, man kan snarare bygga in dem i lyktstolpa­r och trafikljus.

Nuförtiden handlar inte mobilnätve­rk endast om telefonsam­tal. Vi har dessutom alla möjliga slags bandbredds­krävande enheter: surfplatto­r som kopplar upp sig mot molnet så att folk kan arbeta var de än är, smarta klockor med egna datapaket och hushållsap­parater som till exempel säkerhetsk­ameror. Trenden förväntas fortsätta medan världen går från 8,4 miljarder

 ??  ?? 5G-nätverket är så snabbt att vi kan använda AR och VR i sjukhus.
5G-nätverket är så snabbt att vi kan använda AR och VR i sjukhus.

Newspapers in English

Newspapers from Sweden