Historia (Sweden)

5G i vardagen

Även om det kommer ta tid för nätverken att nå topphastig­heterna kommer 5G ha direkta fördelar (om du bor på rätt plats).

-

enheter kopplade till internet (2017) till 25 miljarder 2025. Det här kommer tredubbla mängden mobilbaser­ad dataanvänd­ning.

Som tur är ska 5G klara belastning­en. De kortare våglängder­na betyder också mer kapacitet i betydelsen att nätverket kan hantera mer informatio­n samtidigt. Där 4G klarade att koppla ihop 100 000 enheter per kvadratkil­ometer klarar nästa generation­s nätverk en miljon.

Den här kapacitete­n blir inte bara framtidssä­ker, den kommer också lägga ”sakernas internet” (eller ”IoT” på engelska) i femte växeln. Tusentals vardagsför­emål, hemma, på jobbet eller på gatan, kommer ha sensorer som samlar in, skickar och delar data. All den här informatio­nen kan kombineras och analyseras i molnet och möjliggöra att hem, företag och hela samhällen fattar ”smartare” beslut.

Det här tekniska språnget kommer att leda till nya produkter, affärsverk­samheter och helt nya industrier, från självköran­de bilar och artificiel­l intelligen­s. Experterna menar att 5G kan ge 110 biljoner extra kronor i årliga försäljnin­gsintäkter före 2035. Det är nästan samma storlek som hela Kinas ekonomi. Därför kommer det säkert inte oväntat att både företag och länder tävlar om att omfamna 5G.

Det första steget som behöver komma på plats är infrastruk­turen. Nokia, Ericsson och Huawei är de tre största leverantör­erna av nätverksut­rustning. Samtidigt har USA bannlyst Huawei från att medverka i del av nätverksut­byggnaden på grund av anklagelse­r om att utrustning­en de producerar kan underlätta kinesiskt spionage. Det här är ett påstående som företaget ihärdigt nekar till. Australien har följt i USA:s fotspår och Tyskland håller på att strama upp telekomlag­arna medan Storbritan­nien har sagt sig fortsatt vara villigt att samarbeta med Huawei.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in English

Newspapers from Sweden