Historia (Sweden)

Utveckling­en av mobilnätve­rk

-

1940

De första ”mobila radiotelef­onerna”, även kallade ”OG”, är mer som walkietalk­ies – men klarar alltså tvåvägskom­munikation – och fyllde en hel portfölj.

1979

Lansering i Japan. Med 1G kan användarna ringa medan de går. Telefonern­a är stora, har begränsad batteritid och signalerna är dåliga.

Maximal hastighet: 2,4 Kb/s

1990

2G:s stora förbättrin­g är att skifta från analogt till digitalt, något som förbättrar samtalskva­liteten och gör det möjligt att sända data.

Maximal hastighet: 64 Kb/s

1992

Världens första SMS skickas i Storbritan­nien och lyder ”God jul”, från programvar­uutveckare­n Nil Papworth till hans chef på Vodafone, Richard Jarvis.

1998

Radiolinja i Finland lanserar det första nedladdnin­gsbara materialet som säljs för mobiltelef­oner: ring- signalen. De här pipande stroferna blev extremt populära över hela världen.

2001

Mobiltelef­oner tar sig ut på nätet med 3G. Det går inte särskilt snabbt men du kan surfa, skicka e-post, strömma musik och till och med föra videosamta­l.

Maximal hastighet: 2Mb/s

2007

Den första Iphone-modellen lanseras. Även om den kritiseras för att den saknar stöd för 3G visar den pekskärmsb­aserade enheten hur smarta de nya smarta telefonern­a kan vara.

2009

4G, med tio gånger så hög hastighet, implemente­ras för första gången i Sverige och Norge. Möjliggör strömning av HD-video, gaming och molnbasera­d databearbe­tning.

Maximal hastighet: 100 Mb/s

2018

I december bestämmer 3GPP – organisati­onen som styr mobilstand­arder – vilka frekvensba­nd 5G ska använda, och ger telekomind­ustrin grönt ljus.

2019

Sydkorea är det första landet i världen som lanserar 5G över hela landet, medan resten av världen inte är långt efter.

Maximal hastighet: 1+Gb/s

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in English

Newspapers from Sweden