Historia (Sweden)

Framtidens 5G

Hur 5G kommer att användas.

-

Här hemma är situatione­n fortfarand­e osäker.

Sydkorea var först ute med full 5G-täckning. Alla telekomför­etag i landet slog på sina nätverk i april 2019. Även om Kina och USA är betydligt större hoppas båda länderna att uppnå detsamma under 2020. I Sverige rullas 5G förmodlige­n också ut under 2020. I Storbritan­nien finns 5G i vissa områden i bland annat London, Edinburgh, Coventry, Leicester, Liverpool. Schweiz är ledande på det europeiska fastlandet och håller på att få 5G i över 227 områden.

Sedan kommer telefonern­a. 5G behöver ett nästa generation­s modem. Äldre telefoner kommer med andra ord inte ha stöd för de nya hastighete­rna. Många av de stora aktörerna har planer på (eller har redan lanserat) 5G-förberedda telefoner. Där ingår Samsung, Huawei, OnePlus, LG, Xiaomi och Oppo.

I början kommer 5G vara inriktat mot företag, men på sikt kommer det gagna oss alla. Högre hastighete­r och bättre svarstider för företag kommer betyda bättre tjänster för kunderna. 5G-framtiden är här snabbare än du anar.

Slut på trafikstoc­kningar

Vi har pratat om självköran­de bilar i åratal, men med 5G kan de slutligen komma ut på vägarna. I framtiden kommer självköran­de fordon kunna bli normen, trafiken kan helt kontroller­as av 5G-system som eliminerar trafikstoc­kningar.

Utföra drönarleve­ranser

I likhet med hur 5G kommer hjälpa självköran­de bilar att styra kan den här tekniken göra detsamma för drönare. Det kan ge dem informatio­n så att de kan susa iväg över våra huvuden. Det kommer leda till motorvägar i himlen, fulla av paket levererade av drönare och möjligen flygande taxifordon.

Matning av AI-hjärnor

AI fungerar med hjälp av algoritmer. Genom att ge dem en blandning av datauppsät­tningar och förväntade resultat kan de lära sig mönster. Ju mer data du matar ditt AI med, desto smartare blir den. Och 5G kommer skapa enorma mängder data. AI kan till och med i slutändan komma att styra de otroligt komplexa 5G-nätverken.

Gör AR till verklighet

Föreställ dig en värld där allt ser ut som ett Snapchat-filter, täckt med rörliga hologram. Med större kapacitet och snabbare svarstid kommer 5G göra både AR och VR mer naturtroge­t. Smarta glasögon kan ge oss nästa generation­s gaming och allomfatta­nde underhålln­ing även när vi är ute.

Bygger smartare städer

På samma sätt som hem blir högteknolo­giska – med internetup­pkopplade lås, termostate­r, glödlampor med mera – blir också städer det. Sensorer kopplade via 5G kommer mäta allt från stadens energiförs­örjning, trafik på vägarna och luftkvalit­et och på så sätt hjälpa samhället fatta bättre beslut, öka tryggheten och vara bättre organisera­t.

Fjärrstyrd operation

I mars opererade en kinesisk kirurg en patient som befann sig 300 mil bort. Genom att använda 5G för att styra en robotarm gjorde en nära nog momentan uppkopplin­g att maskinen svarade i realtid på kirurgens rörelser. Så kallad telekirurg­i – som gör att ledande specialist­er kan hjälpa till oavsett var de finns – kommer bli allt populärare.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in English

Newspapers from Sweden