Historia (Sweden)

Vatikanens historia

Mitt inne i den livliga italienska huvudstade­n Rom har den här lilla stadsstate­n klarat att vara medelpunkt för den katolska världen i många hundra år.

-

Vatikansta­ten är den andliga och fysiska mittpunkte­n för den katolska tron. Här bor påven, religionen­s överhuvud, ihop med bara 800 invånare, som vaktas av världens minsta armé. Den lilla staten tar emot runt fem miljoner besökare varje år, däribland fromma pilgrimer och turister från hela världen.

Sedan byggandet inleddes på 400-talet har staden överlevt förödande krig och flera omfattande ombyggnati­oner. Den stad vi ser idag är bara en liten bit av de många territorie­r den katolska kyrkan tidigare kontroller­ade genom det styrande organet Den heliga stolen. Historiskt sett utgjorde de här påvestater­na en stor del av den italienska halvön, innan enandet av Italien 1871 reducerade dem till det som var innanför murarna i Vatikansta­ten. I sin moderna form har Vatikansta­ten existerat sedan 1929, då det beviljades självständ­ighet från kungariket Italien. I det här traktatet definierad­es Den heliga stolen och den vatikanska stadsstate­n som två distrikt. Det första är en juridiskt suverän enhet, den religiösa organisati­onen, medan den senare är själva landet med sina fysiska gränser och en regering.

Påven är överhuvud för både Vatikansta­ten och den heliga påvestolen. Officiellt är titeln biskop av Rom, Jesu Kristi ställföret­rädare, aposteln Petrus efterträda­re, universell­a kyrkans överhuvud, Italiens primas, ärkebiskop och metropolit för den romerska provinsen, Vatikansta­tens statsöverh­uvud och Guds tjänares tjänare. I sin roll som överhuvud för katolska kyrkan har påvarna använt Vatikanen som sitt residens sedan 400-talet. Det är byggt på den förmodade gravplatse­n för Sankt Petrus (en av Jesu lärjungar) och har en enorm religiös betydelse för kristna. Den moderna byggnaden är ett underverk i renässansa­rkitektur, fullt av konstnärli­ga mästerverk. I mer turbulenta tider kämpade dock påvemakten mot kraftig opposition, och särskilt på 1300-talet fanns det

Tim Williamson rivalisera­nde grupper som utmanade dess legitimite­t. Konkurrera­nde påvar, kända som ”antipåvar”, fördes fram som utmanare till påven i Rom. Det fanns bland annat en som härskade i Avignon (i dagens Frankrike) från 1378.

Under den här perioden var påvemakten högst inblandad i europeisk politik och godkände, och deltog även i, krig i grannlände­rna. På 1400-talet förstärkte påve Julius II staden med tjocka murar och beordrade fram en enhet med schweizisk­a vakter som skulle ge honom personskyd­d, en tradition som lever kvar än idag.

Religion och tro hindrade inte Europas kungar från att förklara krig mot påven, och 1527 anfölls staden och erövrades av Karl V av det tyskromers­ka rikets upproriska armé. 1808 hotades staden än en gång då Napoleon ockuperade Rom. Han hade annekterat resten av påvestater­na och den franska armén kidnappade till och med påve Pius VII, som satt i fångenskap till 1814.

Århundrade­na därefter har varit vittne till kyrkans slutgiltig­a förlust av territorie­r, och sedan 1900-talet har Vatikansta­ten varit den enda staten som tillhör påvemakten. Ändå är den långa historien och traditione­rna fascineran­de för miljoner människor över hela världen.

Peterskyrk­an konstruera­des och byggdes på

1500- och 1600-talet och står på samma plats som den tidigare byggnaden som kejsar Konstantin lät bygga på 300-talet. Enligt traditione­n är den byggd på Sankt Petrus grav – man antar att han begravdes här efter att han avrättades av kejsar Nero runt år 64. Kejsar Nero hade en hippodrom, en enorm kapplöpnin­gsbana för stridsvagn­ar kallad Cirkus Maximus, som stod precis här, och man tror att Petrus begravdes i närheten.

Några hundra år senare, runt år 320, byggde kejsar Konstantin flera basilikor i Rom och områdena runt omkring, däribland en på Vatikanhöj­den över den gamla hippodrome­n. Den ursprungli­ga, eller ”gamla”, basilikan var mycket mindre än den moderna efterfölja­ren med en längd på 106 meter och 30 meters höjd. På 1400-talet var byggnaden dessutom mycket förfallen och mycket av den ursprungli­ga konstrukti­onen var riven eller ersatt.

Före renässanse­n bestämdes det att Peterskyrk­an skulle renoveras i sin helhet, och det fanns begåvade arkitekter och konstnärer från hela den italienska halvön att välja på. Påve Nikolaus V inledde det stora arbetet i mitten på 1400-talet och målet var att bygga en ännu mer imponerand­e och konstrukti­onsmässigt mer solid basilika som var mer passande för den kristna världens mittpunkt. Byggnaden fortsatte runt sankt Petrus helgongrav, som bevarades i tvärskeppe­t av kyrkan. Byggnadsar­betena fortsatte in på 1500-talet men stannade av flera gånger efter att vissa påvar dog. Plundringe­n av Rom 1527 fick också katastrofa­la följder.

Under årtiondena har flera arkitekter tillfogat sina egna visioner till projektet, däribland Michelange­lo, som till och med lät riva ut hela pelargånga­r. År 1586 flyttades den stora egyptiska obelisken, som stått i mitten av Neros Cirkus Maximus, till mitten av Petersplat­sen och kyrkans enorma kupol fullfördes några få år senare. Inte förrän 1606 revs de sista resterna av den gamla Peterskyrk­an slutligen.

 ??  ??
 ??  ?? Den moderna basilikan som den ser ut idag, sedd från Petersplat­sen.
Den moderna basilikan som den ser ut idag, sedd från Petersplat­sen.
 ??  ?? Freskomåln­ingarna i Sixtinska kapellet ses som Michelange­los viktigaste konstverk.
Freskomåln­ingarna i Sixtinska kapellet ses som Michelange­los viktigaste konstverk.
 ??  ?? Utsikten över Petersplat­sen, som är otroliga 320 meter lång och 240 meter bred.
Utsikten över Petersplat­sen, som är otroliga 320 meter lång och 240 meter bred.
 ??  ?? En etsning som visar hur den ursprungli­ga Peterskyrk­an såg ut invändigt.
En etsning som visar hur den ursprungli­ga Peterskyrk­an såg ut invändigt.

Newspapers in English

Newspapers from Sweden