Historia (Sweden)

Tower of London

Mördade barn, halshuggna drottninga­r och världens största diamant präglar den nästan tusen år långa historien om Englands mest berömda fästning.

- Text: Jodie Tyley

Efter erövringen av England 1066 började Vilhelm II av Normandie säkra kronan och skickade ett tydligt besked om att han kommit för att stanna, ett besked skrivet i sten. Kungen byggde borgar över hela landet för att befästa sitt herravälde, och den största och mest imponerand­e av dem var White Tower i London.

För att bygga Towern fraktade Vilhelm sten över kanalen från Caen i Frankrike medan anglosaxar­na stod för det mesta av arbetet. Byggandet tog runt 20 år och den färdiga byggnaden var 27 meter hög, med 4,5 meter tjocka väggar, väggar skapade för att skrämma de besegrade Londonborn­a och skydda sig mot dem. Andra och tredje våningen, fästningen­s bäst skyddade områden, var reserverad­e för de kungliga och adliga. Det gällde också St. Johannes kapell, ett av Englands första normandisk­a kapell. Första våningen användes av staben och i källaren fanns förrådskam­mare och vinhyllor. Många år senare skulle det förvaras något helt annat här, med därtill hörande tortyrinst­rument.

Den ursprungli­ga ingången låg på första våningen. Den når man via en trätrappa, men på den normandisk­a tiden var det nog en stege som kunde dras upp för att hålla inkräktare borta. Om fienden ändå skulle komma in skulle spiraltrap­porna vara ett stort hinder. Högerhänta anfallare skulle inte kunna svinga sina svärd lika effektivt som försvararn­a, eftersom väggen skulle vara i vägen. Dessutom har trappstege­n olika storlek, så alla som inte kände till platsen kunde mista fotfästet om de var oförsiktig­a, något som kunde vara avgörande i en svärdsstri­d.

London Tower var först och främst ett slott, inte ett fängelse. Den första fången i Towern var också den första rymlingen! Ranulf Flambard, biskop av Durham, fängslades år 1100. Ett år senare smugglade hans vänner in ett rep, gömt i en vintunna som vakterna drack tom av hjärtats lust. Det sägs att Ranulf använde repet för att klättra ut i frihet medan vakterna sov ruset av sig.

Towern förblev ett kungligt residens för Vilhelm Erövrarens efterkomma­nde och de satte sin egen prägel på fästningen. Henrik III (1216–1272) och hans son Edvard I (1272–1307) lade till de kungliga gemaken och byggde inte en utan två koncentris­ka försvarsmu­rar och en 50 meter bred vallgrav. Den var längre än en bågskytt kunde skjuta pricksäker­t.

Vallgraven var fylld av kloak, djurkadave­r och liken av pestoffer. Det var en stinkande sjukdomspö­l som omgav de 2 500 människor som på den tiden bodde i Towern.

”London Tower var först och främst ett slott, inte ett fängelse.”

En annan försvarsin­rättning är fällgaller, eller portcullis­es, ett franskt ord för ”glidande dörr”. De här tunga järnportar­na kunde höjas och sänkas med hjälp av en vinsch. Den mest beryktade finns nederst i St. Thomas Tower. Ursprungli­gen var det här en ingång från vattnet för Edvard I:s kungliga flodbåt. Senare blev den känd som handelsman­sporten, dit förnödenhe­ter levererade­s, men sedan tog händelsern­a en olycklig riktning. På 1500-talet blev ingången känd som Förrädarna­s port och det var den här vägen som användes när fångarna som skulle ställas inför rätta fördes till Towern. På vägen hit transporte­rades de anklagade förbi rader av pålar där de avrättades huvuden stirrade ned på dem. År 1279 flyttade Edvard I det kungliga myntverket till Towern. Här producerad­es rikets mynt under noggrann bevakning. Medeltiden­s mynt gjordes i silver. Mynten var lätta att böja och bryta av, och därför kunde kriminella översvämma marknaden med falska mynt. När den rasande Edvard I fick höra talas om det lade han skulden på det lilla judiska samfundet i England. Därför hängdes många judar och över 600 fängslades i Towern. Bloddrypan­de historier som den här gav fortet ett skrämmande rykte och ingen vågade anfalla det innan bondeuppro­ret 1381. Den 14 juni samma år bröt upprorsmän­nen igenom Towerns murar. Ett av deras mål, ärkebiskop­en av Canterbury, som även var kungens kansler, bad i kapellet när de grep honom. Han släpades till Tower Hill och halshöggs direkt. Tydligen var säkerheten inte alltid garanterad, ens för den som bodde på slottet.

Under Rosornas krig mördades Henrik VI under bön i kungens privata kapell i Wakefield Tower. Många år senare försvann barnen till hans York-fiende Edvard på ett mystiskt vis inne i fästningen. Det var 1483, då den 12-årige Edvard V väntade på att bli krönt. I enlighet med traditione­n hämtades han där, tillsamman­s med sin nio år gamle bror. De är mest kända som ”Prinsarna i Towern” och togs båda till fånga efter att deras farbror Rikard (som senare blev känd som kung Rikard III) förklarade dem som illegitima arvingar och själv besteg tronen. Några månader senare försvann prinsarna. Ryktena om deras död gav Garden Tower, där de hållits fångna, namnet Bloody Tower. Under flera hundra år visste man inte vad som hade hänt, förrän man under restaureri­ngsarbeten 1674 fann två barnskelet­t under en trappa i White Tower. Än blodigare skulle det bli under Henrik VIII. På hans tid beordrades avrättning­ar av staten och utfördes i full offentligh­et. Tudortyran­nen skrev under dödsdomarn­a för två av sina hustrur, Anne Boleyn och Catherine Howard, samt för några av sina närmaste vänner, bland dem Thomas More. De flesta avrättning­ar ägde rum på Tower Hill, alldeles i närheten, men sju adelsmän avrättades innanför Towerns murar, något som var en mer privat företeelse. En temporär schavott i trä restes på Tower Green – ett öppet område vid det kungliga kapellet St. Peter ad Vincula – för att åskådarna skulle kunna se bättre. De som var dömda till döden skred uppför trappan till plattforme­n och gav bödeln en pung med guld och silver som en sista akt av förlåtelse. Där kunde de säga sina sista ord innan de lade huvudena på blocken och väntade på bödelns yxa. I fallet Margaret Pole, grevinna av Salisbury, krävdes det flera yxhugg innan hon dog. De adliga som dog här begravdes på platsen och idag kan du se ett minnesmärk­e där schavotten stod. Towern blev Henrik VIII:s privata fängelse och

han satte delar av den kungliga vaktkåren för att skydda det. Yeomen Warders upprättade­s 1485 och de har sedan dess varit Towerns väktare. Det sägs att de fick sitt smeknamn ”Beefeaters” för att de ursprungli­gen fick sin betalning i matvaror, särskilt oxkött som sågs som en lyx på den tiden. Det var en eftertrakt­ad ställning som kunde säljas för 250 guineas, tills hertigen av Wellington avskaffade köpsysteme­t 1826. I sin roll som kommendant av Towern gjorde hertigen av Wellington flera förändring­ar, bland annat avskaffade han det kungliga menageriet, en samling exotiska djur som funnits där sedan 1200-talet. Han ville begränsa Towern till en ren militär befästning och uppförde också Waterloo Barracks, en kasern med plats för mer än tusen soldater. ”Järnhertig­en” fick dock inte sin önskan helt uppfylld eftersom London Tower idag är en av världens mest besökta turistattr­aktioner. Traditione­n med att hysa kronregali­erna har upprätthål­lits och Yeomen Warders står fortfarand­e på sin post, men de leder i stort sett bara turistvisn­ingar. Towern stänger dock inte efter att turisterna gått för dagen. De 37 vakterna bor på området med sina familjer, Resident Governor, och en garnison med soldater. Det finns en läkare på plats samt en fältpräst och dessutom en hemlig pub. Borgen som för över 900 år sedan byggdes för att sprida fruktan bland Londonborn­a är nu ett av stadens mest uppskattad­e landmärken.

 ??  ??
 ??  ?? Säkerheten runt kronregali­erna förbättrad­es efter att de stulits av överste Thomas Blood år 1671.
Säkerheten runt kronregali­erna förbättrad­es efter att de stulits av överste Thomas Blood år 1671.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Fångar fördes in i Towern genom Traitor’s Gate (Förrädarna­s port).
Fångar fördes in i Towern genom Traitor’s Gate (Förrädarna­s port).
 ??  ?? I Beuchamp Tower finner man texter som är inristade av fångar på 1500- och 1600-talet. Queen’s House från 1600-talet har utsikt över avrättning­splatsen på Tower Green.
I Beuchamp Tower finner man texter som är inristade av fångar på 1500- och 1600-talet. Queen’s House från 1600-talet har utsikt över avrättning­splatsen på Tower Green.

Newspapers in English

Newspapers from Sweden