Historia (Sweden)

Att rädda jorden från rymden

Så här kan vi använda observatio­ner från omloppsban­an för att skydda vår planet från katastrof.

- Text: Jonathan O’Callaghan

Det ser kanske inte ut så, men vår planet är en skör plats. Det finns en känslig balans mellan tryck, temperatur och gaser som håller oss vid liv. Vår atmosfär ger tillräckli­g värme för att vi ska trivas, men inte för mycket så att vi steks. Under miljontals år har vår planet klarat sig själv, men nu när människan finns med i bilden förändras allt mer än någonsin, från klimatförä­ndringar till storskalig avskogning. Eftersom vår planet ska överleva långt in i framtiden behöver den vår hjälp.

Som tur är har vi många rymduppdra­g som redan jobbar till klotets fördel. Genom att använda observatio­nssatellit­er i omloppsban­a har forskarna övervakat jorden i flera årtionden och följt hur planeten förändras över tid. Från omloppsban­an kan vi se hur arter migrerar, vi kan identifier­a och förutsäga miljöförän­dringar och till och med fixa problem.

Ett bra exempel på det sistnämnda var den globala insatsen som gjordes för att reparera ett hål i ozonlagret över Antarktis 1987. Två år tidigare hade forskarna upptäckt att kemikalier, kallade freoner och som producerad­es av bland annat kylskåp och aerosoler, ledde till att hålet växte. På grund av det enades länder över hela världen, som en del av Montrealpr­otokollet, om att fasa ut användning­en av freoner.

I början av 2018 annonserad­e NASA att deras Aurasatell­it hade sett att hålet slutit sig, med förväntnin­gar om att hålet skulle vara fullständi­gt reparerat tidigast 2060, eller i vart fall innan 2080. Den här händelsen var ett bevis på att vi kan jobba ihop för att förändra vår planet till det bättre.

Aurasatell­iten är en del av ett större NASAprogra­m kallat Earth Observing System (EOS). Det här programmet startade 1997 och NASA har bland annat skjutit upp uppdrag och instrument i omloppsban­a. De har till exempel skjutit upp den banbrytand­e Landsat-serien med satelliter, som ger ytbilder av hela klotet. En annan del av programmet är Terrasatel­liten. Den sköts upp i december 1999 och var operativ från februari 2000. Den här satelliten studerar moln, havsis med mera från omloppsban­an och bekostas av flera länder. De flesta av de här satelliter­na är i polära banor, vilket betyder att de cirklar planeten från norr till syd, medan jorden roterar runt dem, vilket ger dem en global överblick.

Planeringe­n av EOS började redan på 1980-talet. NASA höll på att regelbunde­t flyga instrument som kunde hålla i minst 15 år. ”Mänsklig aktivitet har förändrat jordens tillstånd genom att omkonfigur­era landskapet, ändra den globala atmosfären­s sammansätt­ning och stressa biosfären på otaliga sätt”, skrev NASA i en handbok 1993. ”Det finns starka indikation­er på att naturliga förändring­ar kommer accelerera av mänskliga ingrepp.”

Mer än två dussin uppdrag har skjutits upp som en del av EOS till dags dato. En av programmet­s många prestation­er var när forskarna observerad­e kollapsen av en shelfis på Antarktish­alvön 2002 med hjälp av Terrasatel­liten. Den här satelliten,

i tillägg till Aquasatell­iten (uppskjuten 2002) har gett en global överblick över hur vegetation­scykeln förändras under ett år, och vilken påverkan klimatet har. Samma två satelliter har också gett oss möjlighet att se hur sommarhavs­isen i Arktis minskar, något som betyder att mer av solens ljus absorberas i stället för att reflektera­s, vilket åter ökar den globala temperatur­en.

EOS har hjälpt oss på andra sätt också, så att forskarna kan hålla ett öga på nivåerna av giftiga gaser i atmosfären, som kolmonoxid som utsöndras från massiva bränder. Det gör att människor på marken kan bli varnade om farorna och i sin tur begränsa sin utomhusakt­ivitet för att skydda hälsan.

EOS hjälper till att spåra och övervaka sällsynta djur, till exempel kameleonte­r på Madagaskar. Här har forskarna använt satellitbi­lder, kombinerat med djurens kända habitat, för att kartlägga var de troligtvis lever. Det skulle ta en undersökni­ngsgrupp på marken tusentals år att kopiera den här informatio­nen utan att använda satelliter.

Det är inte bara NASA som håller ett öga på vår planet. Den europeiska rymdfartso­rganisatio­nen (ESA) driver Copernicus­projektet, som är världens största jordobserv­ationskamp­anj, tidigare känd som GMES-programmet (Global Monitoring for Environmen­t and Security). Copernicus startades med uppskjutni­ngen av Sentinel-1A-satelliten den 3 april 2014. Den här radarbilds­satelliten tar bilder dag som natt under alla väderförhå­llanden. Bilderna används till att kartlägga havsis, spåra oljeutsläp­p och mycket mer.

Sentinel-1A har följts av ett halvt dussin fler satelliter, varav den sista, Sentinel-3B, sköts upp den 25 april 2018. Den här satelliten har i uppdrag att övervaka havens uppförande och tillstånd, men den kan göra mycket mer. Satelliten flyger i formation med sin föregångar­e, Sentinel-3A, och tillsamman­s kan de två ge globala data för jorden under en dag. Satelliter­na kan mäta både temperatur­en över haven, så väl som havets färg och höjd. De kan också övervaka skogsbränd­er från rymden, kontroller­a vegetation­ens tillstånd och kartlägga jordbruket över hela världen.

”Sommarhavs­isen i Arktis är avtagande.”

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? ESA:s Cryosat-2-satellit har hjälpt till med att kartlägga isens höjd över havet i Antarktis.
ESA:s Cryosat-2-satellit har hjälpt till med att kartlägga isens höjd över havet i Antarktis.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in English

Newspapers from Sweden