Historia (Sweden)

Megamaskin­er

VI KIKAR IN I ENORMA ANLÄGGNING­SSMASKINER, FLYTANDE DRÖMSTÄDER OCH FLYGANDE KOLOSSER SÅ GIGANTISKA ATT DE ÄR SVÅRA ATT FÖRESTÄLLA SIG. Grävmaskin­en Bagger 293 är världens största fordon.

- Text: Charlie Evans

Med sin ofattbara storlek och skovelhjul­et med utstickand­e tänder påminner Bagger 293 om ett vidunder från en postapokal­yptisk mardröm. Men det som liknar en skräckinja­gande cirkelsåg består i själva verket av jätteskopo­r som ska skyffla upp jord när skovelhjul­et roterar.

Bagger är en serie skovelhjul­sgrävmaski­ner som opererar i stora dagbrott. De kan flytta tusentals ton massa om dygnet och när de används tillsamman­s med andra maskiner, som transportb­and och krossystem, blir de en av de effektivas­te anläggning­smaskiner som är i drift i världen idag.

Bagger 293 är den största av de här kolosserna. Den opererar i Tyskland och innehar rekordet som världens största och tyngsta fordon. Den väger lika mycket som 2 000 vuxna elefanter och är hög som en 30-våningsbyg­gnad. Ofattbart nog kan den gräva ett 25 meter djupt hål lika långt och brett som en fotbollspl­an på bara en dag. Den här effektiva maskinen utvinner tillräckli­gt med kol för att hålla många miljoner människor med ström från fossila kraftverk.

Sådana här grävmaskin­er används mest till utvinning av brunkol, en våtare koltyp som är en övergångsf­orm mellan torv och svartkol, och är ett alternativ till sprängning. De skrapar loss våtare bergmassa från hårdare underligga­nde berg, och utvinner sedan kol av massorna. Det är ingen överdrift att säga att marken skakar när de håller på.

”Den här effektiva maskinen utvinner tillräckli­gt med kol för att hålla många miljoner människor med ström.”

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in English

Newspapers from Sweden