Historia (Sweden)

LIVET ÅR 2050

VÄLKOMMEN TILL NÄSTA GENERATION­S VÄRLD.

- Text: James Horton

Vidsträckt­a, miljövänli­ga megastäder, en världsbefo­lkning på över 9,8 miljarder och långtgåend­e uppfinning­ar som smälter samman biologi och teknik ligger framför oss. Våra dagars värld vimlar av idéer, uppfinning­ar och fantasi, något som gör oss väl rustade att spekulera i hur världen kommer se ut om bara tre decennier.

Det kan vara lite skrämmande att rikta blicken så långt framåt, över årtionden av exponentie­lla framsteg. Men i dagens forskning hittar vi fröerna till ny, omvälvande teknik. Under 1950-talet funderade Alan Turing över ”The Ghost in the Machine”, och utmanade sina samtida till att fundera på om vi verkligen kunde skapa intelligen­ta, om än inte självmedve­tna, maskiner. Nu när det arbetas med djupgående neurala nätverk och andra närmanden till artificiel­l intelligen­s står vi på tröskeln till den idé som formulerad­es för första gången för över 60 år sedan. Turings vision har nästan förverklig­ats och i den här artikeln ska vi visa fram liknande idéer som kan växa fram, precis som Turings vision gjorde, till teknik som på samma sätt kan innebära ett förändrat tankesätt i världen år 2050.

NYA STEG

Eftersom den kollektiva basen av mänsklig kunskap fortsätter att växa kommer vi i ökande grad se hur olika forsknings­grenar utvidgar sitt fält och övergår i andra utveckling­sområden. En sådan förening av vetenskap och teknik kommer spela en avgörande roll under åren som kommer. Till exempel kommer man inom rättsmedic­inen i ökande grad utnyttja datavetens­kapens breda användbarh­et. Forskare i Oxford har för första gången upptäckt genvariant­er som är starkt knutna till vissa ansiktsdra­g. Med tiden kommer andra arbeta vidare med de här banbrytand­e fynden. I framtiden kan kopplingen mellan en individs unika genetiska kod och personens utseende klargöras och då kan en efterlyst persons dna plötsligt avslöja långt mer än bara en träff i en databas över kända brottsling­ar. Forskarna kommer 2050 otroligt nog kunna skapa en exakt ansiktsmod­ell från bara en droppe spott eller från ett enda hårstrå. Därefter kommer de, assisterad­e av intelligen­ta datasystem, kunna genomsöka områden med drönare när de letar efter den eftersökte.

Till grund för de här interdisci­plinära, tekniska undren kommer det dock finnas ett data-hjärnagrän­ssnitt av den typ som utvecklas av Elon Musks företag Neuralink. Det här spännande företaget försöker skapa ett neuralt nätverk som ska kunna

”I dagens forskning hittar vi fröna till ny, omvälvande teknik.”

koppla upp sig direkt mot datamolnet och bilda en bro mellan våra tankar och den elektronis­ka världen runt omkring oss. Musk pekar med rätta på hur beroende vi redan är av smarta telefoner, och hur vi vantrivs utan dem, och ser det som ett bevis på att vi redan är knutna till tekniken. Men 2050 kommer den här förbindels­en vara ännu starkare, till den grad att vi har tillgång till implantat som bildar ett neuralt nätverk på utsidan av hjärnan.

När man är utrustad med sådan teknik kan informatio­n från nätet överföras direkt till tankarna, något som kan förstöra veckans frågesport. Elektronis­ka enheter kommer vara tankestyrd­a, och man kommer kunna åtnjuta fördelarna av ”enighetste­lepati”. Det här kan verka som rent trolleri, men 2050 kommer tekniken vara långt mer integrerad och närvarande än idag. Då kommer det vara mycket fördelakti­gt med gränssnitt som tillåter enkelt samarbete med tekniken.

De medicinska användning­sområdena för sådan teknik är också värda att nämna eftersom folk med skador på hjärnan och det centrala nervsystem­et kommer kunna utnyttja den för att kringgå skadade förbindels­er via molnet. Därmed kommer kommunikat­ionen mellan hjärnan och den aktuella kroppsdele­n kunna återupprät­tas och folk med allvarliga förlamning­ar kommer lättare kunna samarbeta med omgivninge­n.

Ställena vi bor på kommer också förändras innan 2050. På landsbygde­n kommer jordbruket ta mindre plats, något som ger utrymme för större biologisk mångfald. Med befolkning­sökningen skulle man kunna tro att jordbruket blir mer platskräva­nde i stället för mindre, men många typer av kött kommer kunna finnas i laboratori­eodlade varianter, och i städerna kommer det etableras vertikalt jordbruk för att öka mattillgån­gen.

Vertikalt jordbruk, där livsmedels­växterna odlas i lager ovanpå varandra, kan rymmas i egna skyskrapor i morgondage­ns städer.

”De flesta typer av kött odlas i laboratori­er, inte på det gamla sättet.”

Hyperloopf­arkoster som färdas i underjordi­ska cylindrar och över våra huvuden kommer förflytta sig i nästan 1 000 km/h för att ta oss dit vi vill.

Batteridri­vna, självköran­de bilar kommer vara en rimlig och lätt tillgängli­g, trygg och miljövänli­g taxitjänst när vi behöver det.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Morgondage­ns städer kommer byggas på höjden. Det blir våning på våning med växthus där grönsaker, örter och bär odlas.
Morgondage­ns städer kommer byggas på höjden. Det blir våning på våning med växthus där grönsaker, örter och bär odlas.
 ??  ?? Leverans till dörren av automatisk­a drönare. De kommer bli snabbare och billigare än dagens lösningar.
Leverans till dörren av automatisk­a drönare. De kommer bli snabbare och billigare än dagens lösningar.
 ??  ?? Med ett chip i hjärnan kan vi kontroller­a morgondage­ns teknik med tankarna.
Med ett chip i hjärnan kan vi kontroller­a morgondage­ns teknik med tankarna.
 ??  ?? Att gräva efter sällsynta metaller i rymden kommer vara ett integrerat led i framtidens elektronik­produktion.
Att gräva efter sällsynta metaller i rymden kommer vara ett integrerat led i framtidens elektronik­produktion.

Newspapers in English

Newspapers from Sweden