Historia (Sweden)

Jane Goodall

Kvinnan som levde bland schimpanse­r.

-

Redan tidigt visade Jane Goodall en tydlig fascinatio­n för djur och deras beteende. Som femåring försvann hon en gång och var till föräldrarn­as stora oro borta i flera timmar. Det visade sig att hon hade följt efter en höna in i hönshuset för att ta reda på var äggen kom ifrån. Föräldrarn­a uppmuntrad­e hennes forsknings­iver, och efter att ha läst Berättelse­n om doktor Dolittle och böckerna om Tarzan ställde hon snart in siktet på att studera djurlivet i Afrikas djungler.

Vid 23 års ålder tog hon sig till den afrikanska kontinente­n, och när hon mötte antropolog­en och paleontolo­gen Louis Leakey fick hon sitt drömjobb. Leakey ville ha en medarbetar­e med ett sinne ”opåverkat av teori” som kunde studera schimpanse­r i deras naturliga miljö. Eftersom Jane saknade formella kvalifikat­ioner tyckte han att hon passade perfekt för uppgiften. Han skickade henne till Gombe i Tanzania för att leva bland schimpanse­rna. Utrustad endast med en anteckning­sbok och en kikare började hon betrakta dem på avstånd. ”Jag ville ta reda på saker som ingen annan visste och avslöja hemlighete­r genom tålmodig observatio­n”, sa Jane. ”Jag ville komma så nära som det bara gick till att tala med djuren.”

På bara ett år lyckades hon bli accepterad av schimpanse­rna, och de lät henne komma tillräckli­gt nära för att hon skulle kunna göra några banbrytand­e observatio­ner. Jane var den första människan som blev vittne till att schimpanse­r tillverkad­e och använde redskap och jagade och åt andra djur. Innan dess trodde man att de var vegetarian­er. Hon kunde också se att de hade känslor och personligh­eter, ungefär som vi, och hon såg dem både kramas och pussas, slåss och döda.

Många naturforsk­are i den mansdomine­rade forskarvär­lden var dock ovilliga att acceptera en outbildad kvinnas upptäckter. Vissa trodde till och med att Jane själv hade lärt schimpanse­rna använda redskap. ”Det skulle ha varit fantastisk­t om jag kunnat göra det”, skrattade Jane. Hon blev också kritiserad för att ha gett schimpanse­rna namn och personligh­eter. ”Jag gav dem inte personligh­eter, jag beskrev bara personligh­eterna de hade”, sa hon.

Även om Jane inte hade några ambitioner att bli forskare insisterad­e Leakey på att hon skulle doktorera i etologi så att hennes forskning fick större tyngd. Hon gick med på det, men bara för att kunna återvända till Gombe. Där inrättade hon en forsknings­station där hon under de 25 följande åren fortsatte att göra upptäckter om våra närmaste nu levande släktingar. Tyvärr fick hon även uppleva förstörels­en av deras livsmiljö och minskninge­n av beståndet. Idag reser Jane världen runt i kampen för att bevara djurlivet och lär upp nästa generation schimpansb­eskyddare.

”Jane var den första som såg schimpanse­r använda redskap.”

 ??  ?? Jane lyckades komma närmare vilda schimpanse­r än någon gjort tidigare.
Jane lyckades komma närmare vilda schimpanse­r än någon gjort tidigare.
 ??  ??

Newspapers in English

Newspapers from Sweden