Historia (Sweden)

Frågor svar & Doktor Hezy Anholt och samordnare­n Patricia Lato

De tar avföringsp­rover, sätter upp kamerafäll­or och vaccinerar djur – arbetet med kliniska projekt vid One Health blir aldrig långtråkig­t.

-

Doktor Hezy Anholt och Patricia Lato arbetar med Lilongwe Wildlife Trusts kliniska projekt i One Health. Doktor Anholts forskning syftar till att ta reda på mer om sjukdomar och samla data om motsättnin­gar mellan djur och människa. Patricia Lato hanterar vaccinatio­nskliniker och organisera­r möten för att diskutera utmaningar som rör djurens hälsa.

Hur blev du involverad i arbetet vid Lilongwe Wildlife Trust?

Patricia: Ledningen för Kuti Wildlife Reserve anställde mig för att sköta kontakten med närsamhäll­et. Arbetet går ut på att göra människor i lokalsamhä­llena uppmärksam­ma på miljöprobl­emen och bevarandet av djurliv och naturresur­ser. 2016 frågade Catherine Wood från Rift Valley Wildlife-kliniken om jag hade lust att hjälpa till med rabiesvacc­inationen. Och 2017 kom Hezy Anholt också in, och hon undrade om jag kunde delta i One Health-projektet.

Kan ni berätta lite om ert arbete? Har ni några exempel på saker ni upptäckt i er forskning?

Hezy: Vi hittade Toxocarias­is hos gnu – det har man aldrig gjort tidigare. Det är oklart hur det kan påverka gnuns hälsa, så vi undersöker vad konsekvens­erna kan bli och om tamboskap har en roll i spridninge­n av parasiten.

Patricia: Genom en undersökni­ng fick jag veta att ingen håller vilda djur som sällskapsd­jur i byarna runt viltreserv­atet Kuti. Jag upptäckte också att lokalbefol­kningen reser långt för att hitta en veterinär.

Vilka utmaningar möter ni i arbetet?

Hezy: Vilda djur är inte särskilt samarbetsv­illiga, och planerna måste hela tiden ändras. Man kanske följer en babianfloc­k i fem timmar utan att hitta ett enda avföringsp­rov, eller så får man konstatera att alla zebror i parken gömmer sig just den dag då man ska kartlägga dem. Men den största utmaningen är felinforme­rade medlemmar av lokalbefol­kningen som blir irriterade. Konflikter mellan djur och människor är också en stor utmaning.

Hezy: Felaktig informatio­n har gjort att vissa i lokalbefol­kningen är misstänksa­mma mot vårt program. Deltagande­t i programmet ökade kraftigt när Patricia började besöka lokalsamhä­llena, hålla möten och svara på frågor på ett konstrukti­vt sätt.

 ??  ??

Newspapers in English

Newspapers from Sweden