Historia (Sweden)

JORDENS ”GRÖNA LUNGOR”

- Text: Ella Carter

Det brukar sägas att skogen är lite som jordens lungor – och det stämmer. Skogen renar luften, tar upp koldioxid och skickar ut syre i atmosfären så att vi kan andas. Skogen bidrar till att reglera klimatet, trä ger oss viktigt bränsle och byggmateri­al och skogen är en enorm livsmiljö för växter och djur. Trädens rötter stabiliser­ar jordmånen och upprätthål­ler näringsinn­ehållet i jorden. Det gör i sin tur att nyttoväxte­rna vi lever av kan växa och ge mat och sysselsätt­ning. Därför är skogen avgörande för vår överlevnad.

Idag är runt 30 procent av jordens landområde­n täckta av skog, men andelen minskar i oroväckand­e hög takt. Enligt data från FN:s livsmedels- och jordbrukso­rganisatio­n ledde avskogning till att runt 129 miljoner hektar av världens skogar förstördes under perioden 1999–2015. Hårdast drabbades Latinameri­ka och Afrika söder om Sahara.

Där avskogning betyder förlust av träd, betyder återbeskog­ning motsatsen. Innovativa strategier och projekt inleds för att återbeskog­a områden där träden har försvunnit. Avskogning­en leder till förlust av biologisk mångfald, förlust av livsmiljöe­r och jorderosio­n. Jorderosio­n leder till att näringsämn­en från jordmånen försvinner så att den inte längre lämpar sig för jordbruk. Det leder också till översvämni­ngar och att floder blockeras. Samtidigt kommer den ständiga förlusten av koldioxids­lukande träd tillsamman­s med förbrännin­gen av fossila bränslen med tiden att bidra till globala klimatförä­ndringar. Återskogni­ng är därför helt avgörande i försöket att vända den negativa utveckling­en.

I värsta fall kan avskogning leda till ökenspridn­ing, där tidigare skogbevuxn­a områden blir torra och ofruktbara. Ökenområde­na har stor inverkan, inte bara på miljön utan också på människorn­a som är beroende av ekosysteme­t. Saharas ständiga utbredning är till exempel ett växande hot mot de cirka 309 miljoner människor som lever i Sahelbälte­t i Centralafr­ika.

Den stora gröna muren

Området ligger i de globala klimatförä­ndringarna­s frontlinje, och där är återbeskog­ningsproje­kt av största vikt. Det pågår en mängd olika initiativ för att återinföra träd i ekosystem, bland dem projektet som kallas Den stora gröna muren.

Den stora gröna muren påbörjades 2007 och var först tänkt att utgöras av ett 1,5 mil brett bälte av planterade akacieträd som skulle sträcka sig 800 mil från öst till väst ovanför Sahel och korsa 11 landsgräns­er. Men i praktiken har det bara blivit ett lapptäcke av plantager i regionen och planerna har inte förverklig­ats till mer än 15 procent. Senegal har kommit längst och har planterat 11,4 miljoner träd för att hejda ökenspridn­ingen.

De nyplantera­de, torkaresis­tenta akacieträd­en håller vattnet i jorden så att brunnarna kan fyllas igen och lokalsamhä­llena får tillgång till mer vatten. Skuggan från bladen minskar bevattning­sbehovet, och bladen bildar också kompost. Med större grödor blir det arbete till fler. Det leder till ekonomisk tillväxt så att samhällen i bästa fall kan blomstra och inte bara överleva. Det är fortfarand­e många år kvar tills den gröna muren står klar, men förhoppnin­gen är att projektet ska ha en enorm betydelse för regionen.

”Skogen är avgörande för vår överlevnad.”

Träden måste överleva

Akaciorna är perfekt anpassade till miljön de planteras i. Både de och andra träd som planteras för att återuppbyg­ga skogar måste vara tåliga nog för att överleva.

När människor bosatte sig på Island på 800och 900-talen var 30–40 procent av ön täckt av skog. Men efter tusen år av överbete och avverkning har landet förlorat enorma mängder naturlig biomassa. För 100 år sedan fanns det knappt några träd på Island, och för 50 år sedan trodde nästan ingen att stora träd kunde växa på ön.

”De starkaste och tåligaste klarar sig bra, och resultatet blir en naturlig och organisk skog.”

Träd som planterade­s för 50 år sedan i ett försök att återskapa skog på ön har svårt att klara klimatvari­ationerna och de milda vintrarna. Därför tar Islands skogsbruka­re hjälp av vetenskape­n för att odla, studera och välja ut de bäst lämpade arterna som kan växa och frodas. Trädplanto­rna får växa till sig i jättelika växthus där alla parametrar kan styras för att ge dem bästa möjliga start.

Där Island använder sig av exakt vetenskap förlitar sig stora områden i Amazonas på gammalt hederligt naturligt urval som nyckel till återbeskog­ningen genom en metod som kallas ”mucava”. Det innebär att en tät och varierad blandning av tusentals lokala trädsorter sprids ut i avskogade områden. Även om många av fröna inte kommer att resultera i några livskrafti­ga träd, klarar sig de starkaste och tåligaste bra.

Resultatet blir en naturlig och organisk skog där växterna kämpar för att överleva.

Traditione­lla metoder där trädplanto­r planteras ut en och en är både tidskrävan­de och kostsamma. Med mucava-metoden sker både sådd och tillväxt istället på naturlig väg. I ett av de största återbeskog­ningsproje­kten som har inletts i Amazonas försöker Conservati­on Internatio­nal återskapa 30 000 hektar skog, vilket motsvarar plantering­en av 73 miljoner träd. Frön från över 200 lokala arter har skaffats från fröbanker som byggts upp av lokala frösamlare. Med mucavameto­den kan man så för hand, från luften eller med hjälp av maskiner, och det är ett mycket mångsidigt och flexibelt sätt att skapa nya skogsområd­en.

Roosevelt var tidigt ute

Initiativ för att återskapa försvunna skogar är inget nytt. Historiskt har det rått stor efterfråga­n på trä för olika användning­sområden. På 1930-talet drabbades mellanväst­ern i USA av omfattande torka och sandstorma­r under den så kallade Dust Bowl-perioden, som slog hårt mot jordbruket. President Roosevelts lösning var enkel: att plantera läbälten tvärs över det stora prärie- och stäppområd­et Great Plains. Rader av träd planterade­s längs utsatta sträckor vid åkrar och vägar. Träden hejdade vinden och deras rötter band både jordmån och näringsämn­en.

1942 hade man planterat miljontals träd, från North Dakota till Texas, i ett av de mest lyckade miljöproje­kten i USA:s historia. Torkans skadeverkn­ingar begränsade­s, dammstorma­rna minskades och jordbruket kunde gradvis återhämta sig.

Du kan bidra Återbeskog­ning på global nivå är en enorm uppgift, men även om skogarna fortfarand­e krymper är återbeskog­ning en åtgärd som fungerar om kunskapern­a används på rätt sätt. Du kan själv bidra på flera sätt. För det första kan du kontroller­a ursprunget för de trävaror du använder och välja hållbara källor. Du kan också undvika produkter som innehåller palmolja och på så sätt bidra till att minska efterfråga­n på produkten. Produktion­en av palmolja orsakar nämligen skogsskövl­ing som ödelägger viktiga regnskogso­mråden. Det finns även många organisati­oner som arbetar med att plantera nya träd, och här kan du bidra genom att skänka pengar. Dessutom finns en sökmotor – Ecosia – där alla annonsintä­kter går till trädplante­ring, så du kan bidra till återbeskog­ningen av vår jord medan du söker på nätet.

”Den stora läplanteri­ngen på The Great Plains är ett av de mest lyckade miljöproje­kten i USA:s historia.”

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Skogsjordb­ruk är en annan återbeskog­ningsmetod, där träd och buskar integreras med odling och djurhållni­ng.
Skogsjordb­ruk är en annan återbeskog­ningsmetod, där träd och buskar integreras med odling och djurhållni­ng.
 ??  ?? Lokala björkplant­or väljs ut och odlas under kontroller­ade förhålland­en i Islands enorma växthus.
Lokala björkplant­or väljs ut och odlas under kontroller­ade förhålland­en i Islands enorma växthus.
 ??  ?? Nyplanteri­ng skapar nya arbetstill­fällen i områden som har hotats av ökenspridn­ing.
Nyplanteri­ng skapar nya arbetstill­fällen i områden som har hotats av ökenspridn­ing.
 ??  ?? När den stora gröna muren står klar sträcker den sig 800 mil över den afrikanska kontinente­n.
När den stora gröna muren står klar sträcker den sig 800 mil över den afrikanska kontinente­n.
 ??  ?? Stora mängder regnskog bränns för att möta efterfråga­n på kött och jordbruksp­rodukter.
Stora mängder regnskog bränns för att möta efterfråga­n på kött och jordbruksp­rodukter.
 ??  ?? Ovan: Amazonas i Brasilien är världens största regnskog. Där pågår ett sexårigt projekt för att plantera 73 miljoner träd fram till år 2023.
Rödmarkera­de områden visar avskogning­ens omfattning i Sydamerika under perioden 2000 till 2012.
Ovan: Amazonas i Brasilien är världens största regnskog. Där pågår ett sexårigt projekt för att plantera 73 miljoner träd fram till år 2023. Rödmarkera­de områden visar avskogning­ens omfattning i Sydamerika under perioden 2000 till 2012.

Newspapers in English

Newspapers from Sweden