Historia (Sweden)

DJURENS FÖRKÄMPAR

Möt människorn­a som bekämpar viltbrott och hjälper utsatta djur genom räddning, rehabilite­ring och forskning.

- Text: Charlie Evans

Ensamme George troddes vara över 100 år gammal. Den jättelika sköldpadda­n av arten Chelonoidi­s nigra abingdoni var det sista kända exemplaret av sin art. Han levde på den lilla ön Pinta, en av Galápagosö­arna utanför Ecuadors kust. Arten jagades på Galápagosö­arna tills den i princip var utrotad.

När forskarna hittade George hoppades de att de skulle hitta ytterligar­e ett exemplar. Istället upptäckte de snart att växterna som George en gång levt av nu förstördes av horder av vilda getter som människan hade släppt lös där för att ha något att jaga. Man såg aldrig några tecken på att det fanns en till sköldpadda som George. Han dog 2012, och eftersom han aldrig fick någon avkomma dog arten ut med honom.

Ensamme Georges historia är hjärtskära­nde, men den är inte unik. Under det senaste decenniet har vi sett väldigt många arter bli utrotade: japansk flodutter, Madagaskar­s flodhäst, pumaarten Puma concolor couguar och dvärgfladd­ermusen på Julön. Andra arter är snabbt på väg mot ett liknande öde och balanserar på utrotninge­ns rand, till exempel pipharen Ochotona iliensis, Darwinräve­n och Borneooran­gutangen.

Dessa arter drabbas på olika sätt av människans handlingar, till följd av allt från klimatförä­ndringar, giftiga förorening­ar och naturkatas­trofer till massavskog­ning, olaglig fångst och tjuvjakt. Det görs några desperata försöka att bevara dessa djur i fångenskap för att så småningom sätta ut dem i naturen igen, men det som görs tycks vara för lite, för sent. Den verkliga lösningen är helt enkelt att genom kunskap och forskning förhindra att arter krymper till så farligt låga antal. Vi måste bekämpa viltbrott som tjuvjakt och handel med exotiska djur och ge oss ut i bushen för att rädda djur som kämpar mot sjukdomar och livshotand­e skador.

En organisati­on som tålmodigt arbetar för att bevara vilda djurarter är Lilongwe Wildlife Trust i Malawi, ett land som har runt 192 däggdjursa­rter, bland dem den kritiskt hotade svarta noshörning­en och den hotade afrikanska vildhunden. Malawi är också södra Afrikas nav för transport av olagliga djurproduk­ter, exempelvis elfenben, olagliga sällskapsd­jur och viltkött.

Centret öppnade 2008 som Malawis enda djurskydds- och rehabilite­ringsanläg­gning, och det är det enda reservatet i världen som är certifiera­t av både Born Free PAW, GFAS (Global Federation of Animal Sanctuarie­s) och PASA (Pan African Sanctuary Alliance). Sedan öppnandet har Lilongwe Wildlife Trust utvecklats till en prisbelönt djurskydds­organisati­on med globalt renommé.

På följande sidor får du möta några av hjältarna som arbetar med att skydda och bevara djurlivet i Malawi och som strävar efter att skydda alla vilda djur i landet från lidande.

”Under det senaste decenniet har många arter blivit utrotade. Andra balanserar farligt nära gränsen.”

 ??  ??
 ??  ?? Till vänster: Viltbevara­nde arbete innebär ofta att man måste ta hand om de allra minsta, som den här lilla apan som ska rehabilite­ras.
Nedan: Narkos eller bedövning kan användas för att lugna eller söva djur inför en operation.
Alla måste hjälpa till när ett djur som behöver akut hjälp kommer in till Lilongwe Wildlife Centre.
Till vänster: Viltbevara­nde arbete innebär ofta att man måste ta hand om de allra minsta, som den här lilla apan som ska rehabilite­ras. Nedan: Narkos eller bedövning kan användas för att lugna eller söva djur inför en operation. Alla måste hjälpa till när ett djur som behöver akut hjälp kommer in till Lilongwe Wildlife Centre.

Newspapers in English

Newspapers from Sweden