Historia (Sweden)

Frågor och svar med djurräddar­en Amanda Salb

”Skjuta pilar från helikopter, fånga hyenor och spåra lejon – det blir aldrig tråkigt.”

-

Amanda Salb är chefsveter­inär på Lilongwe Wildlife Trust och leder akutenhete­n Wildlife Emergency Response Unit. Jobbet går ut på att se till att djuren snabbt får rätt behandling, och inga djur är för stora.

Det låter som ett spännande jobb. Du är verkligen i frontlinje­n när det gäller att rädda djur som är i fara. Vad är det bästa med jobbet?

Det bästa är att vi allihop samarbetar för att rädda djuren. Jag älskar att jobba med parkvakter­na som är ute och skyddar djuren och letar upp skadade djur. Min kollega James Kamtsokota är en av de bästa spårarna jag jobbat med, både när det gäller traditione­ll spårning och telemetri.

Finns det någon händelse från de senaste åren som du minns särskilt?

Vi fick ett samtal om en hyena som hade blivit instängd inne på en resort. Jag körde dit och sköt en bedövnings­pil, och helikopter­n mötte mig där. Vi la hyenan baktill i helikopter­n och flög tillbaka till nationalpa­rken Liwonde för att släppa honom fri. Han sågs några månader senare, och då var han tillsamman­s med parkens hyenor – så den historien fick ett väldigt lyckligt slut!

Helikoptra­r och stora, vilda djur – det låter verkligen spännande. Vilka egenskaper måste man ha för att vara veterinär i bushen?

Man måste vara uthållig, tålmodig, kreativ och bra på att samarbeta. Jobbet kan låta väldigt glamoröst och roligt, men när man är överhettad, sönderrive­n och uppäten av insekter kan det vara aningen mindre roligt och väldigt mycket mindre glamoröst. Då hjälper det att kunna tänka snabbt.

Vilka är de största hoten mot djurlivet i Afrika?

Den olagliga handeln med djur, till exempel med kroppsdela­r som horn och elfenben, är definitivt ett stort hot. Vi kan jobba hårt ute i fält för att förhindra tjuvjakt, men så länge det finns en efterfråga­n på de här varorna kommer liv alltid att gå förlorade.

Finns det någon teknik eller utrustning som du är beroende av varje dag för att kunna rädda djur?

Jag använder först och främst bedövnings­pistol, kikare och avståndsmä­tare. Jag har fått jobba från helikopter, och det är verkligen ett värdefullt hjälpmedel.

 ??  ??

Newspapers in English

Newspapers from Sweden