Historia (Sweden)

Rehabilite­ring för djur: vila och träning

Att få djuren på fötter igen är ingen enkel uppgift.

-

När ett djur inte kan räddas av veterinäre­rna ute i naturen, eller när det räddas från en miljö där det har levt under dåliga förhålland­en, tas djuret med till kliniken för att få bästa förutsättn­ingar att överleva. Här har teamet tillgång till ett stort urval av livräddand­e mediciner och medicintek­nik som kan få djuret friskt så att det kan återvända till naturen.

Många gånger handlar det om ungar som har skilts från sin flock eller blivit föräldralö­sa efter tjuvjakt, och då måste de få hjälp av människor. Andra har skador som måste övervakas och behandlas, till exempel brutna ben eller tumörer. På rehabilite­ringscentr­et blir de undersökta, medicinera­de och utfodrade med näringsrik mat medan de vilar och återhämtar sig. Sedan socialiser­as de med medlemmar av sin egen art.

ETT NYTT LIV

Slutmålet för viltbevara­re är alltid att djuren ska kunna återvända till den miljö där de hör hemma, men vissa individer klarar inte att sättas ut i sitt naturliga habitat igen. Det rör sig oftast om de djur som har varit allvarligt skadade eller har blivit föräldralö­sa i mycket tidig ålder. De får en ny fristad – ett fast hem med facilitete­r som garanterar rätt vård och tillräckli­gt med utrymme där de kan leva lyckliga.

När det är dags att släppa ut tillfriskn­ade djur i deras nya miljö används en ”mjuk” övergångsm­etod som ger dem tid att anpassa sig utan för mycket stress. Först bedövas djuret på rehabilite­ringsklini­ken så att det kan flyttas till en transportl­åda. Lådan placeras sedan i den nya inhägnaden, med rikligt med mat och vatten, och djuret kan lämna lådan när det självt vill. Totalt 800 djur har rehabilite­rats vid Lilongwe Wildlife Trust, och mer än hälften av dem har satts ut i naturen igen. I skrivande stund är det 199 djur som är under rehabilite­ring vid centret.

”Lilongwe Wildlife Trust har räddat och rehabilite­rat över 800 djur, och mer än hälften har släppts ut i det fria igen.”

 ??  ?? Babyapor på rehabilite­ring lindas för att efterlikna känslan av att bäras i mammans armar.
Babyapor på rehabilite­ring lindas för att efterlikna känslan av att bäras i mammans armar.
 ??  ?? Sedan början av 1900-talet har antalet afrikanska elefanter sjunkit från 3–5 miljoner till endast 415 000.
Sedan början av 1900-talet har antalet afrikanska elefanter sjunkit från 3–5 miljoner till endast 415 000.
 ??  ?? Ansiktet täcks över för att djuret ska hålla sig lugnt medan det transporte­ras för att släppas ut.
Ansiktet täcks över för att djuret ska hålla sig lugnt medan det transporte­ras för att släppas ut.
 ??  ?? Transportl­ådorna används för att ge djuret en mjuk övergång med gradvis anpassning till den nya miljön.
Transportl­ådorna används för att ge djuret en mjuk övergång med gradvis anpassning till den nya miljön.
 ??  ?? Kontroller och övervaknin­g av djurens hälsa sköts vanligen medan de är bedövade. Det är säkrast både för djuret och för den som behandlar det.
Kontroller och övervaknin­g av djurens hälsa sköts vanligen medan de är bedövade. Det är säkrast både för djuret och för den som behandlar det.
 ??  ?? Vården av riktigt små djurungar omfattar näringsrik föda och matningssc­hema.
Vården av riktigt små djurungar omfattar näringsrik föda och matningssc­hema.

Newspapers in English

Newspapers from Sweden