Historia (Sweden)

Alison Weir

-

Varför ville du skriva om Anne?

Anne Boleyns fall är en av de mest dramatiska och omdiskuter­ade händelsern­a i Englands historia. Innan jag kom ut med The Lady in the Tower: The Fall of Anne Boleyn 2009 hade ingen ägnat en hel bok åt det här temat. Det var fantastisk­t att ha ett så brett format då jag kunde gräva djupt i Annes undergång på ett mer detaljerat sätt än jag hade kunnat tidigare. Det var spännande att hitta nya bevis. Det har också varit spännande att få lära känna henne igen i min nya roman Anne Boleyn: A King’s Obsession. Då kunde jag utforska nya teorier baserade på ny forskning.

Tror du att Anne var skyldig till anklagelse­rna som hon avrättades för?

Jag tror att det här var ett allvarligt tillfälle av justitiemo­rd. Omständigh­eterna runt Annes död tyder starkt på att hon blev lurad. Det ansåg till och med hennes fiende, Chapyus. När vi granskar bevisen för och emot skuldfråga­n blir svaret överväldig­ande tydligt. Det finns en rad övertygand­e faktorer i hennes favör, som till exempel de bristande överensstä­mmelserna i åtalet (som att hon konspirera­de till kungamord) och ändringar av datum.

Varför är hennes livs historia så fascineran­de än idag?

Hennes liv och levnad är något av det mest omdiskuter­ade i Englands historia och hon var alltid kontrovers­iell. Jag tror vi fascineras av att Annes liv var så dramatiskt. Det är en oemotstånd­lig blandning av romantik, intriger, skräck och mystik – från Henriks romantiska uppvaktnin­g av Anne och de 17 fruktansvä­rda dagarna hon tillbringa­de i Towern, fram till det hemska slutet.

 ??  ??
 ??  ?? Alison är författare till romanen Six Tudor Queens, som är baserad på äkta händelser. Hon har även skrivit flera historiska biografier.
Alison är författare till romanen Six Tudor Queens, som är baserad på äkta händelser. Hon har även skrivit flera historiska biografier.

Newspapers in English

Newspapers from Sweden