Historia (Sweden)

VAR FINNS NEFERTITI?

-

Nefertiti levde kanske ett mystiskt liv, men hennes liv efter döden är minst lika mytomspunn­et …

DEN UNGA DAMEN

Vissa historiker tror att Nefertiti redan har hittats och ligger i det egyptiska muséet i Kairo. 1898 upptäckte den franske arkeologen Victor Loret ”Den unga damen” i en gravkammar­e i området KV35 i Konungarna­s dal, men det var inte förrän 2003 som arkeologen Joann Fletcher från Universite­tet i York förklarade att det kunde vara Nefertiti. Hon baserade sin slutsats på en rad faktorer, även om inga var direkta bevis. För det första var munnen och en arm avlägsnade, något som kunde tyda på skändning på grund av det helgerån hon utfört genom Atenkulten. En peruk med samma utförande som den som användes under Akhenatons styre hittades också i kammaren och passade den unga damen. Så var det det faktum att mumien hade två hål i vänster öra – något som var sällsynt i antikens Egypten men något Nefertiti tydligt fanns avbildad med – i tillägg till pärlorna på bröstet som var desamma som ses på bysten av Nefertiti. Fletchers teori är dock inte erkänd överallt och vissa hävdar dessutom att den unga damen faktiskt är en man.

TUTANKHAMO­NS GRAV

2015 skapade den brittiska egyptologe­n dr. Nicholas Reeves en storm genom att framhålla att Nefertiti låg begravd i Tutankhamo­ns gravkammar­e. Han menade att skanningar av väggarna indikerade att det fanns hålrum bakom väggen. Här skulle lämningarn­a av drottninge­n från det 14:e århundrade­t f.Kr. ligga. Eftersom den unge kungen dött oväntat argumenter­ade Reeves att hans lik måste gravläggas snabbt i någon annans gravkammar­e, något som förklarar varför Tut ligger på kortsidan. Hans teori har mött motstånd från andra historiker, men det visar hur Nefertiti fortsätter att fascinera och att forskare hela tiden letar efter hennes mumie.

 ??  ?? Vissa menar att Tutankhamo­n kan vara son till Nefertiti och Akhenaton.
Vissa menar att Tutankhamo­n kan vara son till Nefertiti och Akhenaton.
 ??  ?? ETT ÖDE VÄRRE ÄN
DÖDEN Man trodde att de döda
inte kunde säga sitt namn i underjorde­n,
och därmed bli nekade inträde, om de inte hade
mun.
ETT ÖDE VÄRRE ÄN DÖDEN Man trodde att de döda inte kunde säga sitt namn i underjorde­n, och därmed bli nekade inträde, om de inte hade mun.
 ??  ?? Experterna har använt radar för att leta i Tutankhamo­ns gravkammar­e efter ett hemligt rum, som vissa menar är Nefertitis sista viloplats.
BAKOM VÄGGARNA
Experterna har använt radar för att leta i Tutankhamo­ns gravkammar­e efter ett hemligt rum, som vissa menar är Nefertitis sista viloplats. BAKOM VÄGGARNA

Newspapers in English

Newspapers from Sweden