Historia (Sweden)

ZENOBIA KVINNAN SOM STOD UPP MOT ROM

Alicea Francis avslöjar hur den här härskaren av Palmyra bröt sig loss från Romarriket rakt under näsan på kejsaren. Bara för att sedan mista allt.

-

ILondons politiska hjärta, rakt utanför Westminist­erpalatset, står en staty med ett spjut i handen. Statyn är en daglig påminnelse om när Boudicca gjorde motstånd mot romarnas invasion av den engelska ön för nästan 2 000 år sedan. Men i Syrien, som är härjat av inbördeskr­ig, finns det inte många statyer kvar som kan påminna folket om Romarriket­s motståndsh­jältinna Zenobia.

Hennes historia börjar i det gamla Palmyra – ”staden med palmträden” – grundad i en oas i den syriska öknen. Den omnämns mycket riktigt på lertavlor från det 19:e århundrade­t f.Kr. men det var inte förrän romarna år 14 e.Kr. erövrade staden som den kom på kartan. Staden beviljades självstyre och slapp lida under sina ockupanter och år 106 e.Kr. leddes Sidenvägen genom staden. Den enorma ökningen av genomfarts­trafik bidrog starkt till att staden växte ekonomiskt, tack vare skatten som lagts på handelsmän­nen. Det restes storslagna byggnadsve­rk som visade sammansmäl­tningen av grekisk, romersk och persisk arkitektur. Palmyra hade blivit ett viktigt centrum för kultur och handel.

Det var i den här blomstrand­e storstaden Septimia Zenobia föddes, runt 240 e.Kr. Hennes familj var romerska borgare – en status som hennes fars familj fått. Hon fick en god utbildning i både grekiska, latin, egyptiska och arameiska. Som flicka fick Zenobia ansvaret för familjens getter och hon visade inga tecken på svaghet när det gällde att befalla män. Hon var en god ryttare, skicklig i att jaga och kunde enligt uppgift dricka vem som helst under bordet.

LIKA FÖRTROLLAN­DE SOM KLEOPATRA

Hon var inte bara intelligen­t och atletisk, hon var även vacker. I Historia Augusta – en biografisa­mling från Romarriket på 300-talet – beskrivs hon så här: ”Hennes ansikte var mörkt, en svartmuski­g nyans, ögonen var ovanligt svarta och mäktiga, hennes själ gudomlig och hennes skönhet ofattbar. Så vita var hennes tänder att många trodde [de var] pärlor.” Kanske var det den här kombinatio­nen av skönhet och intelligen­s som fångade Septimius Odaenathus uppmärksam­het, guvernören i Palmyra. De gifte sig då hon var i tonåren.

Samtidigt befann sig Rom i kris. År 235 e.Kr. mördades Alexander Severus av sina egna soldater, något som inledde en lång period där romerska generaler slogs mot varandra om makten. Under de följande 20 åren skulle elva olika män sitta på tronen. Medan riket höll på att gå under utsattes det också för ymniga räder av barbarerna i de västra provinsern­a medan sasanidern­a i öst fick en allt större makt.

År 253 invaderade sasanidern­as härskare, Shapur I, Romarriket­s östra territorie­r.

Kejsar Valerianus gav sig ut på marsch för att konfronter­a Shapurs här, men år 260 besegrades han och togs till fånga i slaget om Edessa. Enligt legenden använde Shapur honom som fotpall innan han till slut dog i fångenskap. Därefter stoppades han upp och ställdes ut.

Sasanidern­a började plundra de romerska städerna i området och det verkade som om det bara var en fråga om tid innan de nådde Syrien. Odaenathus insåg att ett självstyre under romarna var bättre än att vara sasanidern­as

”Zenobia var inte bara intelligen­t och atletisk, hon var också vacker.”

fotpall och han organisera­de en försvarsst­yrka.

Valerianus son Gallienus var alltför upptagen med att hantera kollapsen i de västra territorie­rna för att kunna skicka iväg hjälp. I stället beslöt han att förklara Odaenathus som ”corrector totius Orientis” – överbefälh­avare i det östra området – och satte honom till att försvara gränsen. Han var nu i praktiken härskare i Östrom.

Under sju år klarade Odaenathus att hålla sasanidern­a stången. Men runt år 267 mördades han av en okänd konspiratö­r och tronen överfördes till hans tioårige son, Vaballathu­s. Eftersom pojken var för ung för att styra själv klev Zenobia in som regent. Hon hade varit med Odaenathus på många av hans fälttåg och valde ofta att marschera vid sidan av fotsoldate­rna. Hon åtnjöt respekt och lojalitet från Palmyras folk men också från de mest framståend­e generalern­a. Överföring­en gick därför utan svårighete­r och hon kröntes till drottningm­oder av Palmyra en dag efter sin mans död.

Hon var noga med att svära trohet till Rom, men samtidigt försäkrade hon sig om att sonen ärvde sin fars nyligen uppnådda titel.

Men undersåtar­na visste att det var Zenobia som höll i tömmarna. Vid hovet omgav hon sig med intellektu­ella och filosofer, däribland den välkände Cassius Longinus. Hon klädde sig i det finaste silke och de vackraste juveler och uppvaktade­s av eunucker. Som härskare visade hon stor tolerans för den multikultu­rella befolkning­en och såg till att Palmyras religiösa minoritete­r skyddades.

BORT MED BARRIÄRERN­A

Det skulle dock snart stå klart att hon inte nöjde sig med att vara en vasall under Romarriket.

Hon började bilda allianser med andra större städer i närheten. År 270, medan kejsar Claudius var upptagen med att slåss mot goterna, beordrade Zenobia sina trupper att marschera in i Bosra – huvudstade­n i Romarriket­s arabiska provins. Efter att staden erövrats fortsatte den palmyriska hären vidare längs Jordandale­n och ställde krav på hela provinsen, tillsamman­s med Judéen. Eftersom hela Romarriket var instabilt mötte de litet motstånd. Claudius namn avlägsnade­s från mynten i regionen och ersattes med Vaballathu­s namn.

Den sommaren mördades Claudius och uppmuntrad av den nyheten gjorde Zenobia ett av sina dittills mest våghalsiga drag. Hon skickade sin här för att erövra det romerskock­uperade Egypten. Prefekten i området, Tenagino Probus, mobilisera­de ett starkt men fåfängt försvar och begick självmord när han besegrades. Nu hävdade Zenobia att hon var ättling till Kleopatra och ptoleméern­a, och förklarade att hon var den rättmätige arvtagaren till tronen.

Egypten blev en del av det ständigt växande riket Palmyra. Till slut, 271 e.Kr. invaderade Zenobia Anatolien och hennes armé kom så långt som till Ancyra (dagens Ankara). I augusti samma år var hennes rike som störst.

I Rom höll allt på att ändras. Soldaten Aurelianus hade kommit till makten och blivit kejsare genom att stiga i graderna. Han var först och främst soldat, därefter politiker. När det började bli lugnt i väst gav sig Aurelianus ut på marsch sent samma år. Samtidigt skickade han en flotta över Medelhavet för att återerövra Egypten. I april 272 korsade han Bosporen och tog sig in i Anatolien.

FAROR I NATTEN

En natt kom den store filosofen Apollonios till honom i en dröm och sade: ”Aurelianus, om du vill regera ska du avstå från att utgjuta de oskyldigas blod.” Kejsaren tog rådet till sig och i stället för att jämna städer med marken skonade han dem. Det här lönade sig, för andra städer började kapitulera snabbt, eftersom det var bättre än att genomgå en blodig belägring som de troligtvis ändå skulle förlora. Ancyra återerövra­des utan strid och Tyana i närheten bjöd minimalt motstånd.

I maj 272 närmade sig Aurelianus och hans här Antiochia där Zenobias styrkor väntade på dem. Styrkorna möttes på en slätt vid Immae och ställde upp sig i traditione­ll stridsform­ation, med infanterie­t i mitten och kavallerie­t på flankerna. Aurelianus insåg att de palmyriska katafrakte­rna (kavalleri) var överlägsna i förhålland­e till hans egna ryttare,

men han tänkte att han kunde vända på det till sin egen fördel. De stormade emot varandra, men strax innan anfallet bröt Aurelianus lättare kavalleri av och gjorde reträtt. Den palmyriske generalen, Zabadas, räknade därmed med seger och beordrade sina katafrakte­r att jaga efter dem. Men den syriska solen stekte på deras tunga brynjor och de blev snabbt trötta. När det skedde vände romarna om och gick till anfall. Få inom det palmyriska kavallerie­t kom tillbaka vid liv.

Zenobia och soldaterna som överlevde sammandrab­bningen drog sig tillbaka till Antiochia. I skydd av nattens mörker flydde de söderut, men Aurelianus flåsade dem i nacken. När arméerna brakade samman igen, i slaget vid Emesa (dagens Homs), var det det palmyriska kavallerie­t som ofrivillig­t bröt leden. Därmed kunde de romerska infanteris­terna anfalla deras sårbara flank. Ännu en gång var Zenobia besegrad. Hon hade bara huvudstade­n kvar att försvara.

När Zenobia kom tillbaka till Palmyra började hon förbereda staden på belägring.

Men romarna kontroller­ade redan stora delar av områdena runt omkring och de blockerade matleveran­serna in till staden. Det dröjde inte

”I rätten beskyllde Zenobia sina rådgivare

för det hon gjort.”

länge innan matförråde­t var tomt.

Hon fick ett brev där det stod: ”Från Aurelianus, kejsaren av det romerska riket och återerövra­re av Östern. Till Zenobia och alla andra av hennes allierade … Jag ber er överlämna er och lovar att era liv ska skonas.” Men Zenobia var stolt och lät sig inte skrämmas.

Hon svarade: ”Från Zenobia, drottninge­n av Östern … Du ber mig att överlämna mig, som om du inte visste att Kleopatra föredrog att dö som drottning framför att överleva.” Hon insisterad­e på att det sista ögonblicke­t i hennes liv och under hennes regeringst­id skulle bli likadant.

En kort tid därefter föll staden. Men i stället för att följa i sin påstådda upphovskvi­nnas fotspår och dö för egen hand satte Zenobia sig på en kamel med kurs mot Persien. Hon togs till fånga innan hon ens hann korsa Eufrat.

Enligt Historia Augusta fördes Zenobia och hennes son till Emesa för att ställas inför rätta. Här beskyllde hon sina rådgivare – det vill säga Longinos – för det hon gjort. Han dömdes därmed till döden. Vi bör dock minnas att det inte finns några samtida källor från rättegånge­n, och det kan mycket väl vara så att framställn­ingen av Zenobia som feg är romersk propaganda, för att framställa sig själva i god dager.

ONÅD, INTE DÖDSDOM

Vad som sedan hände är ovisst. Vissa påstår att Zenobia blev halshuggen, andra menar att Aurelianus visade henne nåd, och att hon levde resten av sitt liv i relativ bekvämligh­et. Den mest berömda teorin är att hon fördes tillbaka till Rom och måste gå canossavan­dring längs gatorna, kedjad med handklovar och fotkedjor i guld, och nedtyngd av så många smycken att hon knappt kunde stå upprest.

Palmyra försvann också in i en slags glömska. Sidenvägen omdirigera­des utanför staden. Under resten av den romerska perioden var den inte mer än en liten utpost för legionärer­na. Senare tog olika muslimska fraktioner över staden och när timuridern­a plundrade staden år 1400 reducerade­s den till en liten by.

Som tur var bevarades stora delar av arkitektur­en från Zenobias glansdagar, bland annat Lejonet av Al-lāt, templen Baalshamin och Ma‘bad Bal, tornet Elahbel. De stod mer eller mindre orörda i 615 år tills Palmyra kom under IS styre 2015 under det syriska inbördeskr­iget. Efter att ha överlevt nästan två tusen år jämnades de här och många andra ovärderlig­a byggnadsve­rk med marken på bara fem månader.

 ??  ?? HÖGER: Aurelianus fångar Zenobia när
hon försöker fly till Persien, som hon påstod var hennes
allierade. När Shapur I vann över Valerianus utbröt kaos
och därmed tog Zenobia kontrollen
över Östrom.
HÖGER: Aurelianus fångar Zenobia när hon försöker fly till Persien, som hon påstod var hennes allierade. När Shapur I vann över Valerianus utbröt kaos och därmed tog Zenobia kontrollen över Östrom.
 ??  ??
 ??  ?? ÖVER: Soldaterna tar till sig varje ord som Zenobia uttalar. Från en målning från 1700-talet. HÖGER: Den palmyriska drottninge­n fick nya mynt präglade med sonens ansikte i stället för de romerska kejsarnas ansikten.
ÖVER: Soldaterna tar till sig varje ord som Zenobia uttalar. Från en målning från 1700-talet. HÖGER: Den palmyriska drottninge­n fick nya mynt präglade med sonens ansikte i stället för de romerska kejsarnas ansikten.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Aurelianus var kejsare fram till 272 e.Kr. – då mördades han på väg till en strid mot sasanidern­a.
Aurelianus var kejsare fram till 272 e.Kr. – då mördades han på väg till en strid mot sasanidern­a.
 ??  ?? Zenobia blev inte erkänd som Palmyras envåldshär­skare, även om hon
var det i praktiken.
Zenobia blev inte erkänd som Palmyras envåldshär­skare, även om hon var det i praktiken.
 ??  ?? Triumfbåge­n var en av
Palmyras mest uppseendev­äckande ruiner. Den restes som minnesmärk­e över romarnas seger över Partien.
Triumfbåge­n var en av Palmyras mest uppseendev­äckande ruiner. Den restes som minnesmärk­e över romarnas seger över Partien.

Newspapers in English

Newspapers from Sweden