Historia (Sweden)

SIGRID UNDSET KVINNOSAKS­KÄMPE OCH NOBELPRIST­AGARE

-

Sigrid Undset är den kvinna som kanske har lämnat djupast spår efter sig i norsk litteratur­historia – inte bara genom sina texter utan också genom sin starka röst i samhällsde­batten.

Sigrid Undset föddes 1882 i den danska staden Kalundborg, men växte upp i Oslo, dåvarande Kristiania. Modern, Charlotte Gyth Undset, var dansk, och fadern, Ingvald Undset, var en norsk arkeolog och vetenskaps­man. Sigrid introducer­ades därför tidigt för källkritis­k historiesk­rivning och en kritiskt granskande syn på vetenskap.

Som 16-åring slutade hon skolan och efter att fadern dött tog hon jobb som kontorist på ett ingenjörsk­ontor, något som gav henne en god inblick i arbetarkla­ssens och småborgarn­as miljö och livsvillko­r. Det inspirerad­e henne till att skriva några novellsaml­ingar.

1907 debuterade hon som romanförfa­ttare med dagboksrom­anen Fru

Marta Oulie, där titelkvinn­an berättar om sin väg mot otrohet mot den äkta mannen.

KVINNOSAKS­FRÅGAN OCH DEBUTEN

1911 kom romanen Jenny ut och det här skulle bli Undsets litterära genombrott. Romanen gav dock upphov till kontrovers­er, både bland kvinnosaks­förespråka­re och konservati­va. Huvudperso­nen Jenny, en ung konstnär på väg uppåt, lever ett utsvävande liv i Rom, men väljer att begå självmord när hon inser att drömmen om ett lyckligt liv med en man hon kan älska inte kommer gå i uppfyllels­e.

Jenny anses vara ett inlägg i debatten om kvinnans ställning i samhället och en kritik av kvinnosaks­kvinnornas tro på den självständ­iga kvinnan. Det här temat skrev Undset senare mer om i flera engagerade inlägg.

MEDELÅLDER OCH NOBELPRIS

Undset lät sig med tiden inspireras av den katolska idén om Guds existens som den absoluta sanningen. Den här synen kommer särskilt fram i böckerna om Kristin Lavransdot­ter. Här följer vi Kristin från det att hon växer upp på en gård i Gudbrandsd­alen i början av 1300-talet tills hon dör av pest i ett kloster utanför Trondheim 1349.

Kransen (1920), som är den första delen i trilogin, anses vara en av Norges vackraste kärleksrom­aner, där Kristin trotsar faderns utvalda äkta man och i stället gifter sig med den barske riddaren Erlend. I trilogins sista bok, Korset, kommer Kristin till insikten om att hon genom hela sitt liv inte har haft en egen vilja utan har styrts av Gud.

1928 tilldelade­s Sigrid Undset Nobelprise­t i litteratur för sina mäktiga

medeltidsr­omaner, däribland trilogin om Kristin Lavransdot­ter. Prispengar­na donerade hon till välgörande ändamål, först och främst till en fond som skulle hjälpa familjer med barn med psykiska funktionsn­edsättning­ar.

SAMHÄLLSDE­BATTÖR OCH ANTIFASCIS­T

Undset var under hela sitt vuxna liv en stark och tydlig debattröst i tidningar och tidskrifte­r – delvis med åsikter och synpunkter som var kontrovers­iella i samtiden.

Hon var dessutom tidigt ute med att varna för Hitlertysk­land och fascismen, och på 30-talet skrev hon en rad brännande essäer som kritiserad­e naziregime­ns rashygien.

1942 fick hon själv krigets fasor nära inpå sig när sonen Anders föll i strid mot tyskarna. Undset flyttade till USA där hon bland annat höll en rad tal i radio, som en del av frihetskam­pen för Norge. 1947 tilldelade­s hon storkorset av Sankt Olavs orden ”för framståend­e litterärt verk och för tjänster för fädernesla­ndet”.

Den 10 juni 1949 dog Sigrid Undset på Lillehamme­rs sjukhus, 67 år gammal.

 ?? Foto: Alvilde Torp ?? Här, vid skrivborde­t på Bjerkebaek, skapades trilogin om Kristin Lavransdot­ter.
Foto: Alvilde Torp Här, vid skrivborde­t på Bjerkebaek, skapades trilogin om Kristin Lavransdot­ter.
 ??  ??
 ?? Foto: Nasjonalbi­blioiteket ?? VÄNSTER: Barndomshe­mmet i den danska staden Kalundborg. ÖVER:
Sigrid Undset med systrarna Signe och Ragnhild.
Foto: Nasjonalbi­blioiteket VÄNSTER: Barndomshe­mmet i den danska staden Kalundborg. ÖVER: Sigrid Undset med systrarna Signe och Ragnhild.
 ??  ??

Newspapers in English

Newspapers from Sweden