Historia (Sweden)

REKORDRUTT­EN

-

Bly kartlade rutten noggrant men köpte bara biljett till den första etappen, så att tidsschema­t hela tiden skulle kunna anpassas. Blys och Bislands stora äventyr ägde rum innan flyget gjort sitt intåg, men det fanns i gengäld gott om ångdrivna transportm­edel på den här tiden. De var dock helt hänvisade till fartyg och järnvägar, och ingen kunde göra något åt förseninga­rna som från och till uppstod. Det hände båda två i Asien.

1 14 NOVEMBER 1889, 30 SEKUNDER ÖVER 21.40 New Jersey i USA

Blys noggrant dokumenter­ade resa börjar när ångbåten

Augusta Victoria, ägd av Hamburg America Line, lämnar Hoboken för England.

2 22 NOVEMBER London i England

Bly omnämner de fina byggnadern­a, de upptagna människorn­a och de asfalterad­e gatorna i huvudstade­n. Hon skyndar iväg till Charing Cross station för att ta ett tåg söderut och en färja till kontinente­n.

3 23 NOVEMBER Amiens i Frankrike

Bly går i land i Calais och tar tåget till Amiens. Hon gör en djärv avstickare för att möta Jules Verne och tillbringa­r kvällen hos den inspireran­de författare­n.

4 25 NOVEMBER Brindisi i Italien

Tåget från Calais går direkt till Brindisi. Bly bordar ångfartyge­t Victoria som seglar över Medelhavet till Port Said i Egypten.

5 28 NOVEMBER Ismailia i Egypten

Bly reser genom Suezkanale­n, som bara har varit öppen i 20 år. Hon kommer till Aden den 3 december.

6 8 DECEMBER Colombo på Sri Lanka

Bly håller resplanen och anländer till Sri Lanka (Ceylon). Här får hon vänta i fem dagar på en annan båt för att hennes båt ska kunna segla vidare.

7 18 DECEMBER Singapore

Bly känner tydligen av ensamheten, så hon köper en liten apa och kallar den McGinty.

8 JULEN 1889 Hongkong, då England

Hon har hunnit ikapp resplanen efter flera förseninga­r. Humöret dalar dock när Bly får nyheten om att hon har en konkurrent i försöket att resa jorden runt på 80 dagar: Elizabeth Bisland från Cosmopolit­an.

9 7 JANUARI 1890 Yokohama i Japan

Bly tillbringa­r nyårsafton ombord på ett fartyg från Hongkong till Japan och tillbringa­r några dagar i Yokohama innan hon lägger ut för resans sista etapp.

10 21 JANUARI 1890 San Francisco

Bly är tillbaka i USA med passagerar­fartyget Oceanic, ägt av White Star. De mötte mycket oväder längs resan. Men hon ligger fortfarand­e före i tidsschema­t.

11 25 JANUARI 1890, 15.51 New Jersey

Tidningsäg­aren Pulitzer hyr ett privat tåg som tar henne hem. Bly är tillbaka vid startpunkt­en, där en stor folkmassa har samlats för att hylla henne.

 ??  ??

Newspapers in English

Newspapers from Sweden