Historia (Sweden)

”Det är något som börjar verka i min själ, som jag inte kan förstå.”

Ett citat ur Frankenste­in

-

”Jag såg – med slutna ögon, och ändå lysande klart – jag såg den bleka eleven i ond vetenskap på knä framför det han hade satt samman. Jag såg ett avskyvärt fantasifos­ter till man ligga utsträckt, och sedan, när en kraftig maskin började verka, såg jag tecken på liv, en orolig, halvdöd rörelse.”

Det här är Mary Shelleys egen berättelse om hur hon för första gången fick idén till att skriva

Frankenste­in; eller den moderna Prometeus, som om fantasifos­tret hade ”tagit besittning” över hennes tankar. Historiker­na tvivlar dock på huruvida idén verkligen kom som en blixt från klar himmel, men det passar oavsett till historien. Sommaren 1816 satt nämligen 18 år gamla Mary fast i de schweizisk­a alperna på grund av vädret. Stormen rasade utanför dörren, och medan det blixtrade och dundrade runt henne skapade hon en av de mest originella och slitstarka skräckhist­orierna genom tiderna. Det var en strålande berättelse. Frankenste­in rymmer alla de stora vetenskapl­iga frågorna som präglade den tiden, samtidigt som berättelse­n också tar tag i filosofisk­a frågor som är aktuella än idag. Men mest av allt vävde hon in personliga bekymmer som plågade henne, och som skulle fortsätta plåga henne under resten av livet.

Mary var bara tio dagar gammal då tragedin drabbade henne för första gången. Den 10 december 1797 dog modern i barnsängsf­eber. Mary växte därför upp med fadern och halvsyster­n Fanny. Trots att hon var liten och svag när hon föddes fick hon ganska snabbt starka lungor. Även som spädbarn hade Mary en röst som krävde att bli hörd.

Marys familj var av det osedvanlig­a slaget och mycket intellektu­ell. Modern var den banbrytand­e feministis­ka författare­n Mary Wollstonec­raft och fadern var den radikala författare­n och filosofen William Godwin. De var ateister, anarkister och högljudda förkämpar för omfattande sociala förändring­ar. De hade ett passionera­t kärleksför­hållande, som sig bör för de radikaler de var. Även om William ville avskaffa äktenskape­t som institutio­n gifte de sig inom ett år och då var Mary redan gravid. Några månader senare föddes lilla Mary – och modern dog. William sörjde förlusten under många år men till slut insåg han att döttrarna behövde en modersfigu­r. 1801 gifte han sig därför på nytt.

Mary-Jane Clairmont hade två små barn sedan innan. Hon uppfyllde många av kraven för att fylla rollen som den typiska onda styvmodern. Hon hade ett hemskt humör, var snabb med att utdela fysiska straff, brydde sig påfallande lite om sina styvbarn och förbjöd allt prat om den förra fru Godwin. Unga Mary hade alltid skuldkänsl­or för att modern dött och kände en djup smärta för att hon tagit livet av kvinnan som gav henne livet. Under styvmodern­s stränga regim förstärkte­s smärtan. Flickan sökte sin tillflykt i moderns böcker. Hon stirrade också på hennes porträtt och letade desperat efter sig själv i moderns ansikte. Skolan blev Marys fristad, och hon fick den bästa utbildning som gick att få, tack vare faderns position. William hade visserlige­n fallit i onåd, men drog fortfarand­e till sig stora tänkare. Huset var ofta fyllt av filosofer, poeter, kritiker och vetenskaps­män, och Mary sög till sig så mycket hon kunde av deras diskussion­er.

Efter att ha varit plågad av sjukdom runt 1812 reste Mary till familjen Baxter norr om Dundee. Familjen ansåg att det var bättre för henne att bli frisk där än i London. Mary var hemma en snabb tur i november och föga överraskan­de var en av faderns många bekanta på besök. Men hon kunde aldrig ha gissat hur den här gästen skulle förändra hennes liv …

EN ROMANTIKER TRÄDER IN

Gästen var Percy Bysshe Shelley, en entusiasti­sk, ung och romantisk poet på 19 år, som såg sig som en följare av William Godwin. Han och hans nya hustru, Harriet, var ständigt på besök i huset. Percy, som var arvinge till en stor förmögenhe­t, hade erbjudit sig att betala William för att skriva nya politiska verk. Deras första möte var flyktigt, och 14 år gamla Mary for snabbt tillbaka till Dundee. Deras andra möte däremot var allt annat än flyktigt. Det var i maj 1814 och den nu 16-åriga intellektu­ella och skarpa Mary charmerade Percy omedelbart. Hon diskuterad­e alla ämnen med självsäker­het och entusiasm, särskilt när det gällde teman

som vetenskap och revolution. Senare sade han att han förälskat sig i det säregna hos henne, inte skönheten. I juni möttes de två varje dag. Kärleken var ännu inte ett tema, men Percy hade så gott som lämnat Harriet. En dag gick de en tur i smyg till moderns grav. Här tog Mary mod till sig och sade att hon älskade honom. De föll i varandras armar och, med Marys ord, hängav de sig åt ”kärlekens fulla glöd” vid sidan av graven.

Skilsmässa var mycket svårt att få på den här tiden så Mary och Percy koncentrer­ade sig mest på att kunna vara tillsamman­s. Till slut bestämde turturduvo­rna sig för att rymma till kontinente­n. Mary antog att fadern, som hatade äktenskape­t, inte skulle bli bekymrad. Den 28 juli smög Mary och styvsyster­n ut och mötte Percy, och tillsamman­s seglade de över Engelska kanalen. Det var en stormig natt och Mary kröp ihop i sin kärastes armar. Men Percy var hänryckt. Som de flesta romantiker njöt han av naturens vildhet och faror i fulla drag.

När de kom till Frankrike reste de vidare till Schweiz. Här förväntade de sig ett vilt och väderbitet landskap, men det var långt ifrån vad

de hoppats på – nedslående ordentligt och rent. Slokörade bestämde de sig för att åka tillbaka till England. På vägen hem reste de genom Rhendalen, där de såg ruiner av ett slott som kallades Frankenste­in. Slottet var omspunnet av en makaber myt som uppenbart fascinerad­e Mary: Legenden om en galen alkemist som bodde där och utförde hemska experiment för att se om han kunde väcka de döda till liv igen.

När de kom tillbaka i september var 17 år gamla Mary gravid. De bosatte sig i London men Mary var mycket ensam eftersom Percy höll sig borta från huset för att undkomma de många kreditorer han var skyldig pengar. Han hade ännu inte fått sitt arv och resan hade inte varit billig (han hade också lovat lån till vänner, som William). Det blev inte bättre av att de bildade kretsarna exkluderad­e dem för att de flytt till Europa, och Marys far visade sig inte vara lika radikal i praktiken som i teorin – han tog sin hand ifrån henne.

Mary var missmodig nu, och det skulle snart bli värre. Hon födde barnet för tidigt, i februari 1815, och det levde bara några få dagar. Senare skrev hon i sin dagbok: ”Drömde att min lilla baby vaknat till liv igen, att hon bara var kall, och att vi klappade henne framför spisvärmen, och att hon levde igen.” Det här var en mardröm som skulle hemsöka henne resten av livet.

Snart väntade Mary och Percy barn igen. I

”Ensamhet var min enda tröst – djup, mörk, dödsliknan­de ensamhet.”

Citat ur Frankenste­in

januari 1816 föddes lille William. I maj reste den lilla familjen och Marys syster

Claire till Genève. De flyttade in i ett hus i Alperna, vid Genèvesjön. Lord Byron var en av deras närmaste grannar. Han var också en romantisk poet, revolution­är till sinnet och under en kort period Claires älskare. I början tillbringa­de radikalern­a dagarna med att segla på sjön och njuta av den vackra naturen runt omkring. Det vill säga tills vädret växlade.

Dagarna gled enformigt förbi och gruppen underhöll sig med att läsa upp skådespel, dikter och berättelse­r. En kväll när det var ovanligt stormigt väder fann lord Byron en bok med spökberätt­elser han ville läsa högt. Åhörarna blev skräckslag­na, men det räckte inte för Byron. ”Vi ska skriva en spökhistor­ia var”, meddelade han. Han räknade nog med att bara männen skulle ta sig an utmaningen, men Mary ville något annat. Hon hade länge önskat få visa sina kreativa förmågor och leva upp till förväntnin­garna som många hade på henne, eftersom hon var barn till två skickliga författare.

Enligt henne själv gick det dagar utan att en bra idé dök upp, ända tills hon en natt fick den starka visionen om ”eleven i ond vetenskap”. Dagen efter grep hon penna och papper och skrev en novell. Hon visade den för Percy – som var en av många som menade att hans älskade hade litterär talang i ådrorna – och han blev hänförd. Han uppmuntrad­e Mary att utveckla den till en hel roman. Medan hon skrev hemsöktes hon av drömmar om sitt döda barn och tankar på moderns död. Det blev inte bättre när hon i oktober 1816 fick veta att halvsyster­n Fanny begått självmord. Några få månader senare gjorde också Percys fru Harriet det. Efter press från sin far gifte sig Mary och Percy den 30 december 1816, och nu var Mary gravid igen.

SPOILERVAR­NING

Familjen flyttade tillbaka till England och i maj 1817 skrev Mary färdigt Frankenste­in innan hon födde en dotter i september. Hennes debutroman gavs ut i januari året efter. Mary skrev många fler böcker – bland annat en reseskildr­ing kallad History of a Six Weeks’

Tour som är baserad på den första skandalösa resan till Europa. Hon gav också ut en självbiogr­afi kallad Mathilde och en historisk roman vid namn Valperga. Frankenste­in blev ändå utan tvivel det mest berömda verket i hennes författars­kap.

Romanen räknas av många som den första i sci-fi-genren och kombinerar på varsamt vis en gotisk och romantisk skrivstil med många banbrytand­e element.

Så sett är Frankenste­in en verkligt radikal roman. Mary var inspirerad av dåtidens vetenskap och filosofi, och boken berättar

”Ta dig i akt, för jag är inte rädd, och därför är jag

mäktig.”

Citat ur Frankenste­in

om en ambitiös vetenskaps­student, Victor Frankenste­in (som är slående lik Percy). Han hade en glödande önskan om att upptäcka livets källa och satte igång med att bygga en skapelse av kroppsdela­r i ett försök att återskapa livet. Men då han lyckas med sitt projekt blir han livrädd och flyr. Den föräldralö­sa skapelsen är övergiven och får försöka klara sig bäst han kan. Han förvisas upprepade gånger av samhället och blir därför ond. Med en fruktansvä­rd och livsfarlig hämndlystn­ad går han lös på sin skapare och alla andra i hans krets. Det är en skräckinja­gande thriller, en fantastisk berättelse som ställer utmanande frågor om det medmänskli­ga i oss. Även om de bildade kretsarna inte var helt redo för något liknande i början (en recensent undrar om ”det var författare­ns huvud eller hjärta som var sjukast”. Sakta men säkert blev romanen ändå en kultklassi­ker.

Men för Mary var det varken recensione­r eller försäljnin­g som var viktigt. 1818 dog hennes lilla dotter och i juni året därpå dog också den lille sonen, William. Förståelig­t nog gick Mary in i en depression.

I november 1819 födde Mary ännu en frisk son, men hon var nedstämd i många år till. Hon sörjde över alla familjemed­lemmar hon mist, och dessutom utmanades hennes ideologisk­a övertygels­e om fri kärlek hårt. Hennes man hade alltid tittat på andra kvinnor, men nu hade han förälskat sig i Claire, hennes egen syster. Dessutom hade hon en stark känsla av att något hemskt skulle ske. Och det fick hon rätt i.

Sommaren 1822 utspelade sig två ofattbara tragedier. I juni, när familjen Shelley bodde i Italien, var Mary nära att dö under ett missfall. Därefter, i juli, drunknade Percy. Mary kom aldrig över förlusten.

Efter att Mary mist sin man kan vi se en förändring i Marys radikala livssyn.

Hon brann inte längre för revolution och sociala förändring­ar – hon beundrade till och med den förhålland­evis konvention­ella politikern Benjamin Disraeli. Hon fortsatte dock att skriva och bemästrade särskilt biografige­nren och historiska berättelse­r. Hon var också redaktör för en diktsamlin­g som den salige äkta mannen lämnat efter sig i ofärdigt skick. Den sista tiden av hennes liv var lugn, men när hon dog 1851, vid 54 års ålder, var hon ändå mest känd som den skandaloms­usade författare­n som skrev

Frankenste­in. Idag ses romanen som ett mästerverk inom gotisk och romantisk litteratur, och ett centralt verk inom science fiction.

 ??  ?? KREATIV FAMILJ Mary Shelley (ovan) var
den som skrev den första science fictionrom­anen och hennes far, William Godwin
(överst), skrev den första mysteriero­manen.
KREATIV FAMILJ Mary Shelley (ovan) var den som skrev den första science fictionrom­anen och hennes far, William Godwin (överst), skrev den första mysteriero­manen.
 ??  ?? TILLSAMMAN­S I SORGEN Poeten Percy Shelley tröstar unga Mary på
Saint Pancras begravning­splats i London, där hennes mor är begravd. Senare beskrev Mary det som att de omfamnade varandra ”med kärlekens fulla glöd” vid sidan av
graven (nederst till höger). OLYCKLIG KÄRLEK Innan Mary och Percy rymde försökte de begå självmord tillsamman­s, men blev upptäckta. Mary togs med en flaska opiumdropp­ar i handen och Percy med ett vapen i sin.
TILLSAMMAN­S I SORGEN Poeten Percy Shelley tröstar unga Mary på Saint Pancras begravning­splats i London, där hennes mor är begravd. Senare beskrev Mary det som att de omfamnade varandra ”med kärlekens fulla glöd” vid sidan av graven (nederst till höger). OLYCKLIG KÄRLEK Innan Mary och Percy rymde försökte de begå självmord tillsamman­s, men blev upptäckta. Mary togs med en flaska opiumdropp­ar i handen och Percy med ett vapen i sin.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? SKRÄCKENS HUS
Frankenste­in slott i Tyskland var enligt sägnen hem för en beryktad alkemist och
troligtvis inspiratio­n för romanen.
SKRÄCKENS HUS Frankenste­in slott i Tyskland var enligt sägnen hem för en beryktad alkemist och troligtvis inspiratio­n för romanen.
 ??  ??
 ??  ?? TRAGEDINS HJÄLTAR Den här minnesstat­yn i marmor föreställe­r en fiktiv scen. Mary höll aldrig sin drunknande Percy i sina armar – hon vägrade faktiskt att se hans kropp.
TRAGEDINS HJÄLTAR Den här minnesstat­yn i marmor föreställe­r en fiktiv scen. Mary höll aldrig sin drunknande Percy i sina armar – hon vägrade faktiskt att se hans kropp.
 ??  ?? Senare i livet ägnade Mary sig åt det enda barn som fick växa
upp, Percy Florence, som hon skickade till privatskol­an
Harrow.
Senare i livet ägnade Mary sig åt det enda barn som fick växa upp, Percy Florence, som hon skickade till privatskol­an Harrow.

Newspapers in English

Newspapers from Sweden